Przykłady zafałszowań, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 917
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Przykłady zafałszowań, sem VI - strona 1

Fragment notatki:

Żywność, która była fałszowana:
Pieprz - dodatek żwiru, liści i gałązek
Herbata - dodatek użytych liści herbaty i innych liści, glazurowanie związkami ołowiu
Rum i piwo - strychnina i inne środki halucynogenne a także siarczan żelaza
Pickle, wekowane owoce, wina, były skażane siarczanem miedzi
Musztarda - chromian ołowiu
Chińska herbata - żelazocyjanek żelaza i kurkumina
Wyroby cukiernicze i czekolady - węglan miedzi, siarczan ołowiu, siarczan rtęci, Mąka była dodawana do śmietany, jako zagęstnik
Przykłady zafałszowań:
Margaryna dodawana do masła
Dodatek mielonej kawy prażonych korzeni cykorii, co miało miejsce już w okresie napoleońskim
Olej rzepakowy dodawany do oleju słonecznikowego lub sojowego
Dodawanie dżemów jabłkowych do droższych dżemów z innych owoców dodawanie barwników I czasami małych cząstek drewna, które symulowałyby ziarnka truskawek
Sztuczne barwniki
Woda, celem rozcieńczenia mleka, piwa, napojów alkoholowych
Skrobia, dodatek do kiełbas
Mocznik, memlania i inne niebiałkowe substancje dodawane do produktów białkowych w celu zwiększenia pozornej ilości białka podczas pomiarów
Wysoko fruktozowe syropy kukurydziane i cukier trzcinowy mogą być wykorzystane do fałszowania miodów
Najczęściej fałszowane produkty spożywcze:
Soki owocowe i przetwory owocowe
Napoje alkoholowe
Miody
Oleje roślinne
Mięso i produkty mięsne
Mleko i produkty mleczarskie
Aromaty
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz