Definicja zafałszowania, sem VI

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 889
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Definicja zafałszowania, sem VI - strona 1

Fragment notatki:

Definicja ZAFAŁSZOWANIE jest definiowane, jako proces w wyniku, którego obniżeniu ulega, jakość lub natura danego produktu poprzez dodatek obcej substancji albo substancji zawartej w produkcie i usunięcie istotnego składnika.
Historia zafałszowań!!!
Przez całą historię wytwarzania żywności była ona przedmiotem zafałszowań. W Anglii w epoce Wiktoriańskiej zafałszowania były dość częste, np. sery były barwione związkami ołowiu. Podobne zafałszowania miały miejsce w USA, aż do momentu gdy ukazały się Pure Food and Drug Act w 1907 roku. Obecność substancji fałszującej żywność była po raz pierwszy badana w 1820 roku przez niemieckiego chemika Frederick Accum, który zidentyfikował wiele toksycznych metali stosowanych do barwienia żywności i napojów.
Celowe zafałszowania żywności były powszechne, aż do 1860 roku i praktycznie nie były przedmiotem restrykcji np., ponieważ, Anglicy nie lubili ciemnego chleba to piekarze do rozjaśnienia stosowali alun.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz