MLEKO
WIELKOŚĆ PRODUKCJI MLEKA W POLSCE
-w Polsce produkuje się rocznie 12 mln litrów mleka
-branża mleczarska w naszym kraju obejmuje 400 podmiotów, które rocznie przerabiają ponad 7 mln litrów mleka
Wg Polskiego ustawodawstwa (Rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z 9.12.1932r.) - „Mlekiem pełnym nazywa się mleko uzyskane po zupełnym wydojeniu krów, do którego nic nie dodano i z którego nic nie odjęto”
Skład mleka zabezpiecza całkowicie zapotrzebowanie człowieka na:
-wysoko wartościowe i dobrze przyswajalne białko
-tłuszcz najwyższej jakości w tym głównie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe
-dwucukier - laktozę
-większość witamin A, D, E z grupy B (B1, B2,B3)
-elementy mineralne, w tym niezbędny do budowy układu kostnego, wapń, a także fosfor, magnez, potas, cynk
Spożycie 1 litra mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na:
-aminokwasy w tym: leucynę, izoleucynę, lizynę, tryptofan, treoninę w 100%, a w 80% na lenyloalaninę i w 50% metioninę
-wapń 70-80%
-potas 75%
-magnez 40%
-chlor 35%
-sód 25%
-żelazo tylko 4%
Skład chemiczny mleka krowiego:
-woda 87,1% (85-89%)
-sucha masa 12,9% (11-15%)
-tłuszcz 4,0% (2,9-5,5)
-kazeina 2,5% (2,0-3,2)
-białko serwatkowe 0,7% (0,6-0,8)
-laktoza 4,6% (3,6-5,3)
-inne związki organiczne 0,2% (0,14-0,3)
-popiół 0,7% (0,6-0,8)
SKŁAD MLEKA (pyt, egzamin)
-RASA KRÓW
-POKARM
-STAN ZDROWIA KRÓW
-PORY ROKU
-STADIUM LAKTACJIJAKOŚĆ MLEKA (pyt. Egzamin)
-WARUNKI HIGIENICZNE UDOJU
-SKŁAD MLEKA
-TRANSPORT
Zawartość tych składników oraz ich skład jakościowych jest różny dla poszczególnych gatunków ssaków i zależy od potrzeby żywieniowych potomstwa w miarę jego rozwoju.
ZMIENNOŚĆ SKŁADU CHEMICZNEGO MLEKA ZALEŻY OD SZEREGU CZYNNIKÓW:
-genetyczne (rasa, cechy osobnicze)
-fizjologiczne (wiek krowy, faza laktacji, odstępy czasowe pomiędzy dojami, zmiany składu w trakcie doju, stan zdrowotny, stymulacja hormonalna)
-środowiskowe (żywieniowe, warunki klimatyczne, pora roku)
Zmienność składu chemicznego mleka zależy od szeregu czynników:
* genetyczne (rasa, cechy osobnicze)
* fizjologiczne (wiek krowy, faza laktacji, odstępy czasowe pomiędzy dojami, zmiany składu w trakcie doju, stan zdrowotny, stymulacja hormonalna)
* środowiskowe (żywieniowe, warunki klimatyczne, pora roku)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)