Składniki mleka - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 917
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Składniki mleka - omówienie - strona 1 Składniki mleka - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Składniki mleka
a) budulcowe - białka mleka, związki mineralne
b) energetyczne - lipidy, węglowodany
-skład mleka ulega zmianom w ciągu laktacji (np. zawartość lipidów wzrasta pod koniec)
-zmiany te zależą też od żywienia, rasy, wieku
-zwierzęta o wysokiej mleczności dają mleko o niższej zawartości tłuszczu
Białka mleka:
-3,3% (kazeina 2,7%, laktoalbumina 0,4%, laktoglobulina 0,2%)
-cztery frakcje kazeiny (Alfa S1, alfa S2, gamma, kappa) - różnią się zawartością fosforu, siarki, węglowodanów, aminokwasów i właściwościami fizykochemicznymi)
-laktoalbuminy i laktoglobuliny - białka serwatkowe mleka(powstają po wytrąceniu kazeiny za pomocą podpuszczki), ich ilość zależy od okresu laktacji, wieku zwierzęcia, stanu zdrowia(wzrasta w przypadku zapalenia wymienia, kiedy to ilość kazeiny maleje)
-80-90% syntetyzowanych z wolnych aminokwasów
-immunoglobuliny i albuminy - przechodzą bezpośrednio z krwi - zaopatrują noworodki w przeciwciała (12%ogółu wszystkich białek, po czterech dniach spada do 0,5%)
Laktoza
-zbudowana z glukozy i galaktozy
-źródłem glukozy u przeżuwaczy są lotne kwasy tłuszczowe powstające w żwaczu
-obniżenie jej poziomu w okresie inwolucji gruczołu mlekowego i przy wydłużaniu czasu między kolejnymi dojami
-jej obecność wzmaga wchłanianie Ca, P, Mg i Ba
-ulega przekształceniu w kwas mlekowy - korzystny przy powstawaniu mikroflory jelitowej
-ma niską rozpuszczalność - mniej drażniąca na błony śluzowe przewodu pokarmowego
Tłuszcze
-triglicerydy (98-99%) i fosfolipidy (1%)
-cholesterol 0,2-0,4%
-50% tłuszczów pochodzi z osocza krwi, drugie 50 syntetyzowane w gruczole mlekowym
-fosfolipidy - wchodzą w skład lipidów błon cytoplazmatycznych pokrywających kuleczki tłuszczu mleka, uczestniczą w budowie błon tkanki gruczołu mlekowego
-oprócz tego lipidami są też lecytyny, kefaliny, cerebrozydy, steroidy i rozpuszczalne w tłuszczach witaminy.
Hormony i czynniki wzrostu mleka
-hormony steroidowe, białkowe, czynniki wzrostu, opioidy
-niektóre wytwarzane w gruczole, inne z krwioobiegu matki
Steroidowe: - progesteron (w fazie ciałka żółtego, wysoki poziom po skutecznym kryciu)
Czynniki wzrostu :- insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-I)
-czynnik wzrostu naskórka (EGF)
-czynnik wzrostu pochodzący z embrionalnej tkanki łącznej (MDGF)
-płytkowy czynnik wzrostu (PDGF)
-fibroblastyczny czynnik wzrostu (FGF)
-czynnik wzrostu gruczołu pochodzenia przysadkowego (PMGF)
-transformujący czynnik wzrostu alfa i beta


(…)

… ilościach) m.in. Wit. D niezbędna do wchłaniania wapnia i fosforu oraz profilaktyce krzywicy.
Związki azotowe
-wolne aminokwasy wykorzystywane do biosyntezy białek mleka, kwasów nukleinowych i nukleotydów.
-zw. Azotowe niebiałkowe (mocznik, kwas moczowy, amoniak, kreatyna) - produkt uboczny syntez w kom. nabłonka lub bezpośrednio z krwi.
Komórki somatyczne i elementy komórkowe
-kom. nabłonka wyściełającego…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz