Kuchnie Świata

note /search

Acarajé - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1190

Acarajé - popularne danie w kuchni brazylijskiej, czasem zaliczane do miejscowych fast foodów. Jest to ciasto z rozgniecionym fasolnikiem "czarne oczko" ( Vigna unguiculata ), które jest wypełnione vatapą. Feijoada - to

Kulinaria - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1078

Kulinaria Narodowa kuchnia Brazylii to mieszanka wpływów indiańskich, europejskich i afrykańskich w połączeniu z lokalnymi składnikami. Podstawą diety Indian był maniok, natomiast niewolnicy afrykańscy wnieśli do kuchni brazylijskiej przede wszystkim jam, olej palmowy i dania na bazie fasoli i ryżu...

Południe - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1064

Południe Kuchnia południa Brazylii to kuchnia tutejszych kowbojów zwanych guacho , która można rzec jest: „mało subtelna w wyrazie”. Królują tutaj mięsa suszone na słońcu lub peklowane w soli . Rodzaje mięs spożywanych w tym regionie są także przer...

Południowy wschód - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 7
Wyświetleń: 959

Południowy wschód Region, który może poszczycić się stolicą Sao Paulo oraz drugim co do wielkości miastem Brazylii - szalonym Rio de Janeiro . Stany, w których mieszczą się wspomniane miasta, są często odwiedzane przez obcokrajowców (często w celach stricte biznesowych), dlatego też tutejsza kuchni...

Północny wschód - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 0
Wyświetleń: 966

Północny wschód Teren położony nad Oceanem Atlantyckim. Pas samego wybrzeża często nawiedzają obfite deszcze, jednakże im dalej od oceanu, tym klimat staje się coraz bardziej suchy. Największym stanem tego regionu, w którym można odczuć n...

Sarapatel - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1526

Sarapatel - Wątroba i serce wieprzowe lub baranie mieszane ze świeżą krwią. Do tego dodane pomidory, papryka i cebula. Gotować wszystko razem. Churrasco - W stanie Rio Grande do Sul, na południu Brazylii, stanowi najważniejszą potrawę regionu. To są ogromne kawałki świeżego mięsa pieczone na ogniu ...

Zwyczaje w Brazylii - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 0
Wyświetleń: 917

Zwyczaje w Brazylii Mieszkańcy Brazylii, to ludzie bardzo towarzyscy, lubiący dobrą zabawę i kontakt z ludźmi. Ich zamiłowanie do zabawy jest widoczne zwłaszcza w czasie karnawału. Brazylijczycy wówczas bawią sie na całego, tańcząc i śpiewając. T...

Drinki i napoje - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1015

Drinki i napoje Caipirinha. Jeżeli chodzi o drinki “na apetyt” to caipirinha jest bezkonkurencyjnym drinkiem narodowym. Jest robiona na bazie cachaça (wódka brazylijska z trzciny cukrowej)....

Północ - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Kuchnie Świata
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1029

Północ To region z ogromnymi obszarami lasów deszczowych oraz wielkim dorzeczem Amazonki - nazwany Amazonią. Tereny te nadal zamieszkiwane są przez rdzennych Indian. To właśnie północ jest swoistym źródłem brazylijskiej kuchni i podstawą dla innych regionów kulinarnych. Mnogość przeróżnych owoców t...