Południowy wschód Region, który może poszczycić się stolicą Sao Paulo oraz drugim co do wielkości miastem Brazylii - szalonym Rio de Janeiro . Stany, w których mieszczą się wspomniane miasta, są często odwiedzane przez obcokrajowców (często w celach stricte biznesowych), dlatego też tutejsza kuchnia jest połączeniem kultury brazylijskiej i wpływów z innych części świata. Ludność tego regionu wykorzystuje w swojej kuchni kukurydzę, fasolę, ryż, a także mięso. Wzorcowym daniem jest feijolada , w której znajdziemy powyższe składniki. Niezwykle popularne są także najprzeróżniejsze owoce, zazwyczaj serwowane w postaci soków - idealne w upalne dni. Najpopularniejszym napojem pijanym tutaj jest sok z zielonych kokosów - aqua de coco spożywany przez słomkę bezpośrednio z orzecha. Jeśli ktoś natomiast chciałby spróbowac czegoś z zawartością alkoholu to na pewno musi skosztować słynnej brazylijskiej Caipirinhy - orzeźwiającego drinka na bazie limonek i alkoholu o nazwie Cachaca , przyrządzanego na bazie trzciny cukrowej. Popularnym daniem jest także farofa stanowiąca dodatek do mięs. Przyrządzana jest z mączki z manioku zasmażanej z bekonem, solą i masłem. W Rio można napotkać knajpkę z kuchnią afrykańską, a zaraz obok niej będzie roztaczał się zapach włoskiej pizzy. Istny miks kulturowy. Wiele dań z tego regionu bazuje na paście wykonanej z fasoli oraz mączki z manioku, czyli Tutu de feijao , kiełbasek chourico - podobnych nieco do hiszpańskiej chorizo oraz manioku zasmażanego z masłem i boczkiem.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)