To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Acarajé - popularne danie w kuchni brazylijskiej, czasem zaliczane do miejscowych fast foodów. Jest to ciasto z rozgniecionym fasolnikiem "czarne oczko" ( Vigna unguiculata ), które jest wypełnione vatapą.
Feijoada - to gulasz z przeważnie czarnej, rzadziej czerwonej lub brązowej, fasoli. Jest uważana za brazylijską potrawę narodową. Tzw. Feijoada completa składa się z fasoli oraz suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg, goździków, liści laurowych , pieprzu, czosnku i cebuli. Do tego serwuje się ryż, Farofa (prażona i zasmażana mąka z manioku), duszoną Couve mineira (lub poza Brazylią włoską lub pekińską kapustę) i plastry pomarańczy oraz pikantny sos z pieprzu Molho da pimenta . Uboższa część społeczeństwa spożywa ją tylko z ryżem, fasolą i (o ile jest dostępna) mocno soloną i suszoną wołowiną.
Historycy jak Luís da Câmara Cascudo uważają, że feijoada jest brazylijską wersją gulaszu z południowych krajów europejskich takich jak Francja (cassoulet), Hiszpaniia, Włochy i, oczywiście, Portugalia. Tradycyjne portugalskie dania fasola i wieprzowina(cozidos), jak te z regionów Estremadura i Trás-os-Montes są przodkami brazylijskief feijoada. Najwcześniejsze drukowane wzmianki o tej potrawie pojawiły się w połowie 19 wieku, w oparciu o menu z wyższej klasy restauracji miejskich. Nazwa pochodzi od portugalskiego słowa feijão - fasola. Fot2: Składniki typowej Feijoada
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)