Północny wschód - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 980
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Północny wschód  - omówienie  - strona 1 Północny wschód  - omówienie  - strona 2

Fragment notatki:

Północny wschód Teren położony nad Oceanem Atlantyckim. Pas samego wybrzeża często nawiedzają obfite deszcze, jednakże im dalej od oceanu, tym klimat staje się coraz bardziej suchy. Największym stanem tego regionu, w którym można odczuć najwięcej wpływów afrykańskich jest Bahia , którą zamieszkuje również ludność pochodzenia portugalskiego i indiańskiego. Te nacje wpływają też na różnorodność potraw lokalnej kuchni. Niezywkle popularnym daniem tego regionu jest caruru przyrządzane z cebuli, krewetek, oleju palmowego oraz orzechów nerkowca. Ze względu na dużą wilgotność strefa wybrzeża jest bardzo zasobna w wiele gatunków owoców tropikalnych jak: passiflora, ananas, pomarańcze, mango . Uprawia się tu na dużą skalę trzcinę cukrową , a tym samym powszechne jest użycie cukru trzcinowego . Jako dodatek do wielu dań często wykorzystuje się suszone krewetki i inne owoce morza. Takim daniem jest moqueca , czyli coś w rodzaju gulaszu z ryb, cebuli, pomidorów, kolendry i chilli. W stanie Bahia dodatkowo dodaje się do tego dania krewetki lub kraby, mleczko kokosowe oraz olej palmowy - elementy kuchni afrykańskiej. Jest to tzw. moqueca baiana . Istnieje jeszcze druga wersja tejże potrawy serwowana na południowym wschodzie zwana moqueca capixaba , gdzie do podstawowych składników dania dodaje się także oliwę zamiast oleju palmowego. Im dalej natomiast przesuwamy się w głąb lądu - tym produkty stają się bardziej „treściwe”. Dzięki dużym hodowlom bydła - spożywa się tutaj pokaźne ilości mięsa, zwłaszcza suszonej wołowiny , z dodatkiem fasoli, ryżu oraz kukurydzy. Tak jak w całej Brazylii, w tym regionie popularne jest także grillowanie. Według Brazylijczyków na grilla nadaje się dosłownie wszystko, zarówno owoce jak i wiele rodzajów mięsa. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz