To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Północny wschód Teren położony nad Oceanem Atlantyckim. Pas samego wybrzeża często nawiedzają obfite deszcze, jednakże im dalej od oceanu, tym klimat staje się coraz bardziej suchy. Największym stanem tego regionu, w którym można odczuć najwięcej wpływów afrykańskich jest Bahia , którą zamieszkuje również ludność pochodzenia portugalskiego i indiańskiego. Te nacje wpływają też na różnorodność potraw lokalnej kuchni. Niezywkle popularnym daniem tego regionu jest caruru przyrządzane z cebuli, krewetek, oleju palmowego oraz orzechów nerkowca. Ze względu na dużą wilgotność strefa wybrzeża jest bardzo zasobna w wiele gatunków owoców tropikalnych jak: passiflora, ananas, pomarańcze, mango . Uprawia się tu na dużą skalę trzcinę cukrową , a tym samym powszechne jest użycie cukru trzcinowego . Jako dodatek do wielu dań często wykorzystuje się suszone krewetki i inne owoce morza. Takim daniem jest moqueca , czyli coś w rodzaju gulaszu z ryb, cebuli, pomidorów, kolendry i chilli. W stanie Bahia dodatkowo dodaje się do tego dania krewetki lub kraby, mleczko kokosowe oraz olej palmowy - elementy kuchni afrykańskiej. Jest to tzw. moqueca baiana . Istnieje jeszcze druga wersja tejże potrawy serwowana na południowym wschodzie zwana moqueca capixaba , gdzie do podstawowych składników dania dodaje się także oliwę zamiast oleju palmowego. Im dalej natomiast przesuwamy się w głąb lądu - tym produkty stają się bardziej „treściwe”. Dzięki dużym hodowlom bydła - spożywa się tutaj pokaźne ilości mięsa, zwłaszcza suszonej wołowiny , z dodatkiem fasoli, ryżu oraz kukurydzy. Tak jak w całej Brazylii, w tym regionie popularne jest także grillowanie. Według Brazylijczyków na grilla nadaje się dosłownie wszystko, zarówno owoce jak i wiele rodzajów mięsa.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)