Sarapatel - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1533
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sarapatel  - omówienie  - strona 1 Sarapatel  - omówienie  - strona 2

Fragment notatki:

Sarapatel - Wątroba i serce wieprzowe lub baranie mieszane ze świeżą krwią. Do tego dodane pomidory, papryka i cebula. Gotować wszystko razem. Churrasco - W stanie Rio Grande do Sul, na południu Brazylii, stanowi najważniejszą potrawę regionu. To są ogromne kawałki świeżego mięsa pieczone na ogniu z węgla na świeżym powietrzu. Churrasco jest podawane z sosem zrobionym z kawałków pomidorów i cebuli.  
Głównym sposobem przygotowywania posiłków jest w Brazylii grillowanie. Na grillu podsmaża się praktycznie wszystko, od wszelkiego rodzaju mięs, przez ryby do owoców. W kuchni brazylijskiej są wykorzystywane wszystkie rodzaje mięsa począwszy od wieprzowiny a kończąc na drobiu.
Do tradycyjnych dań Brazylii należy także sopa de palmito (zupa z serc palmowych).
Desery są niesamowicie słodkie i pyszne np. beijinhos de coco (kulki z żółtek, skondensowanego mleka oraz wiórków kokosowych), cajuzinho (Kuleczki z czekolady i orzeszków ziemnych).
Także pao de queijo (czyli słodkie bułki nadziewane serem queijo de Minas) świetnie nadają się na deser.
Fot3: Pao de queijo
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz