Południe - omówienie

Nasza ocena:

3
Wyświetleń: 1064
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Południe  - omówienie  - strona 1 Południe  - omówienie  - strona 2

Fragment notatki:

Południe Kuchnia południa Brazylii to kuchnia tutejszych kowbojów zwanych guacho , która można rzec jest: „mało subtelna w wyrazie”. Królują tutaj mięsa suszone na słońcu lub peklowane w soli . Rodzaje mięs spożywanych w tym regionie są także przeróżne, wśród nich królują wołowina, jagnięcina, kurczak . Mięso jest bardzo smaczne, a wpływ na jego wysoką jakość ma sposób hodowania bydła - na świeżym powietrzu i w naturalnych warunkach. Popularny jest także wspólny rytuał grillowania czli brazylijskie barbecue zwane churrasco . Pamiętając tradycje kulinarne swojej Afryki niewolnicy dodawali różne przyprawy lub mieszali ze składnikami już brazylijskimi, tak jak mleko kokosowe i oliwa palmowa (oliwa dendê). Z czasem te mieszanki różnych kuchni zmieniły się w recepturę i nabrały nazw dziś znanych potraw w Brazylii i w niektórych krajach świata. Są to takie delicje jakie:
 
Vatapá - potrawa afro-brazylijska, szczególnie charakterystyczna dla miasta Salvador i jego okolic. Vatapá to purée z suszonych i świeżych raków i kawałków ryb, orzechów nerkowca (Cashew), orzeszków ziemnych, rozmiękczonego chleba lub bułki tartej, mąki kukurydzianej, oleju palmowego Dendé, cebuli, fasoli, pomidorów, mleka kokosowego i przypraw (świeża kolendra, pietruszka, imbir i in.). Przygotowanie tej potrawy jest czasochłonne, dlatego też nie jest vatapa potrawą codzienną, ale podaje się ją w Bahia do Acarajé i różnych rodzajów Moqueca. Można ją przygotować z całych, świeżych lub suszonych i mielonych krewetek, z ryb, z dorsza lub kurczaka, z ryżem. Ma konsystencję kremu. Potrawa jest także bardzo znana w Pará, gdzie przepis ulega jednak zmianom, jak brak orzeszków ziemnych i innych typowych składników w tradycyjnej bahijskiej wersji. Vatapá jest przykładem wpływu kuchni afrykańskiej, wniesionej przez niewolników przybyłych od XVI wieku na statkach niewolników. Stworzona ze składników znalezionych w „nowym świecie”, z konieczności uzupełnienia diety, stała się typową dla kuchni brazylijskiej. Inne przykłady to m.in.: polenta i feijoada. Jej znaczenie dla kultury afro-brazylijskiej jest na tyle duże, że np. piosenkarka Gal Costa poświęciła jej swą piosenkę.
Fot1: Vatapá
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz