Zależności między poziomem rozwoju społeczno-gospodarczego a spożyciem artykułów żywnościowych pochodzenia rolniczego
Ze względu na poziom rozwoju krajów: Bogate - główny udział w strukturze spożycia artykułów zajmuje mięso i warzywa
Biedne - główny udział zajmują artykuły zbożowe.
Zależności uzupełniające:
Ze względu na klimat: Zimne - dużą uwagę zwraca się na spożycie wysoko energetycznych produktów, mięsa, tłuszczu
Ciepłe - większą część spożycia zajmują świeże warzywa i owoce, które na tych obszarach mają długi okres wegetacyjny.
Odstępstwa od normy wynikające z kultury i zwyczajów:
Można zauważyć jednak odstępstwa od reguły, np. kraje śródziemnomorskie, głównie Włochy, które pomimo tego, że są krajem bogatym i według reguły większy udział spożycia powinno mieć mięso, to ze względów kulturowych przeważa udział produktów zbożowych (makarony)
Dużą rolę w odgrywa też religia: Buddyzm - wegetarianizm i weganizm
Prawosławie - bez mięsa, drobiu, ryb, jaj i produktów mlecznych w środy i piątki oraz pierwszy i ostatni dzień Wielkiego Postu
Kościół rzymskokatolicki - bez mięsa w Wielki Piątek i Środę Popielcową
Hinduizm - bez wieprzowiny i wołowiny, ryb i drobiu. Ortodoksyjny hinduizm zabrania także używania cebuli, czosnku, grzybów, rzepy i pomidorów.
Islam - bez wieprzowiny oraz alkoholu, a w czasie Ramadanu (post) zabrania się spożycia jakichkolwiek produktów za dnia.
Judaizm bez mięsa pochodzącego z tzw. zwierząt nieczystych oraz zabrania się spożycia krwi i tłuszczu z organów wewnętrznych zwierząt.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)