Opracowanie - ochratoksyny, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 679
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opracowanie - ochratoksyny, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

Ochratoksyny Ochratoksyny są metobolitami pleśni z rodzajów Aspergillus, Penicillium, Trichoderma i Fusarium Wiele gatunków rodzajów Penicillium i Trichoderma może wytwarzać ochratoksyny nawet w niskich temperaturach (około 5oC). Dlatego ochratoksyna stwierdzana jest prawie wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia ze składowaniem żywności pochodzenia roślinnego. Za najbardziej niebezpieczną dla zdrowia człowieka uznano ochratoksynę A występującą w produktach roślinnych, takich jak kukurydza, jęczmień, pszenica i owies oraz w produktach pochodzących z tych zbóż. Również stwierdzana jest w kawie, winie, mięsie zwierząt hodowlanych. ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz