Kolokwium z biochemii, sem III - Chlamydospory

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1652
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kolokwium z biochemii, sem III - Chlamydospory - strona 1

Fragment notatki:

Grupa 6
1. Co to są chlamydospory ?  - grubościenne zarodniki o funkcji przetrwanej. Jeśli te formy produkują grzyby chorobotwórcze dla roślin to utrudnia to ich zwalczanie gdyż mogą one przetrwać długi czas poza organizmem gospodarza.  2. Wpływ temperatury na drobnoustroje.  - temperatura ma duży wpływ na rozwój drobnoustrojów. Każdy gatunek ma swój zakres optymalny. Jeśli temperatura spadnie poniżej minimum powoduje to zahamowanie wzrostu nie powodując śmierci komórek. Natomiast temperatury wysokie(powyżej max) działają bakteriobójczo wywołując denaturacje białek strukturalnych enzymatycznych. Temperatury panujące w środowiskach naturalnych powodują kształtowanie się zespołów mikroorganizmów(średnie temp.- mezofile, wysokie temp.- termofile, niskie temp.- psychrofile)  Drobnoustroje w pewnym zakresie mogą zmieniać temperaturę środowiska.  3. Jakie znaczenie dla mikroorganizmów ma odczyn środowiska w którym się znajdują ?  - odczyn środowiska jest czynnikiem selekcjonującym naturalne zespoły mikroorganizmów, czego przykładem może być dominacja grzybów w glebach kwaśnych lub innych siedliskach o niskim pH oraz dominacja bakterii w glebach o odczynie zbliżonym do obojętnego lub alkalicznym.  4. Wpływ wilgotności gleby na aktywność mikroorganizmów i kierunek procesów w środowisku.  - woda stanowi jeden z najważniejszych czynników w życiu drobnoustrojów, jest bowiem składnikiem budulcowym oraz ośrodkiem którym przebiegają wszystkie reakcje chemiczne i enzymatyczne. W związku z tym brak wody powoduje zahamowanie procesów mikrobiologicznych. W naturalnych środowiskach np. w glebie pełne nasycenie wodą powoduje wyparcie powietrza z przestworów glebowych, co z kolei wywołuje reakcje drobnoustrojów na korzyść mikroaerofili i beztlenowców.  ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz