Feromony- opracowanie
- Uniwersytet Warszawski
- Ekologia biochemiczna
związki chemiczne, w tym kwasy karboksylowe, węglowodory, związki aromatyczne i alifatyczne. Często...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
związki chemiczne, w tym kwasy karboksylowe, węglowodory, związki aromatyczne i alifatyczne. Często...
Chemia fizyczna w ochronie środowiska. Zanieczyszczenie powietrza - występowanie w atmosferze różnych substancji o takim stopniu i przez tak długi czas, że prowadzi do szkodliwych konsekwencji dla zdrowia lub samopoczucia ludzi, dla organizmów żywych albo uszkodzeń obiektów nieożywionych (np. przez...
, alkeny, związki aromatyczne WŁAŚCIWOŚCI ROZTWORÓW Równowagi fazowe. Reguła faz Gibbsa. Wykresy fazowe...
poszczególnych grup węglowodorów, a w szczególności od zawartości związków aromatycznych. Im większa zawartość...
SEMESTR II Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek - stąd pierwotnie użytkowano liście i zasobne w tłuszcz nasiona. Dzisiejsze bogactwo form roślin kapustnych: Naturalna dziedzic...
- ) - wiązania wielokrotne ( -C=C- , związki aromatyczne ) - sprzężone wiązania wielokrotne ( -C=C-C=O ) - efekt...
tłuszczowe 2. Węglowodany 3. Związki aromatyczne 4. Aminokwasy 5. Puryny i pirymidyny 1929 – Fleming...
pektyn) - synteza związków aromatycznych (estry, olejki eteryczne) Przemiany biochemiczne związane...
...Słabe elektrolity często występują w roztworach zawierających elektrolity mocne dysponujące identycznym (wspólnym) jonem: słaby kwas HA z mocnym kwasem, np. HCl, lub z własną solą, np. NaA; słaba zasada BOH z mocną zasadą, np. KOH, lub z własną sólą, np. BCl. Obecność elektrolitu mocnego ...
Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...