Indentyfikacja i charakterystyka biochemiczna wyizolowanych szczepów B...
- Uniwersytet Warszawski
- Biochemia
Biodegradacja związków aromatycznych np. pochodnych toluenu, protokatecholu, pirydyny, kwasu nikotynowego...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
Biodegradacja związków aromatycznych np. pochodnych toluenu, protokatecholu, pirydyny, kwasu nikotynowego...
. Wit C występuje w dużych ilościach w gruczołach nadnercza. Uczestniczy w hydroksylacji związków...
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...
związki aromatyczne. Zalicza się do nich między innymi bakterie właściwe, głównie bakterie śluzowe...
Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...
-, R2S, R3P, R3As, CO, RNC, alkeny, związki aromatyczne WŁAŚCIWOŚCI ROZTWORÓW Równowagi fazowe. Reguła...
2,4,6-trinitrotoluen. Niektóre gatunki bakterii z rodzaju Bacillus biorą udział w biodegradacji związków...
udział w rozkładzie błonnika, pektyn, związków aromatycznych, ligniny, keratyny, czynne są w niektórych...
organiczne Dioksyny i furany Wielopierścieniowe związki aromatyczne Związki powierzchniowo czynne i produkty...
- w naturze syntezuje kondensaty związków aromatycznych, w rozp. org. wykorzystano go do tworzenia oligomerów...