Procesy podstawowe w technologii żywności - procesy cieplne
- Uniwersytet Wrocławski
- Procesy i techniki produkcyjne
wrzenia jest poniżej 100 st. C. Wyparki. Odparowanie w przemyśle spożywczym prowadzone jest w wyparkach...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
wrzenia jest poniżej 100 st. C. Wyparki. Odparowanie w przemyśle spożywczym prowadzone jest w wyparkach...
: rozdzielacz szklany; wyparka próżniowa; wirówka typu K23. Postępowanie: • Do l obj. zawiesiny komórek...
rozwoju drobnoustrojów powodujących przemiany w składnikach mleka. Zagęszczanie (na wyparkach próżniowych...
(usuwanie śladów Ca, Na) zagęszczanie (wyparki próżniowe, 50-100oC) sterylizacja UHT (140oC) suszenie...
)wyparka , wymiana jonowa. -odkrzemianie wody -odgazowanie wody (usunięcie O2, CO2) Inhibitory korozji...
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...
, wyparkach, pozostawianie plam na pranych tkaninach, pokrywanie żółtymi plamami porcelany i szkła, ujemny...
Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...
ciepła (zmniejszona szybkość przenikania ciepła) - warstwy graniczne (na ścianki wyparki) - pienienie...
Wykład nr 1. 25.02.08 Systematyka przemysłu owocowo-warzywnego. Przetw. owoc. i warzyw . jest to dział produkcji żywnościowej związany z przetwarzaniem owocow i warzyw. Charakterystyczne dla tego przetwórstwa: -sezonowość wyst. surowca, -konieczność przetworzenia dużych ilości w krótkim czasie, ...