Peklowanie - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
od mikroflory Mikroflora solanek: 1) Bakterie halofilne- korzystne, redukują azotany do azotynów. Hemoglobina...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
od mikroflory Mikroflora solanek: 1) Bakterie halofilne- korzystne, redukują azotany do azotynów. Hemoglobina...
na zanikanie rozw. bakterii beztlenowych, proces amonifikacji powstaje w nim amoniak NH3, nitryfikacja biochem...
i szybki montaż, bakterie mniej się rozwijają, nie zarastają kamieniem, odporne na promieniowanie...
obróbka fizyczna lub mechaniczna próbki - hodowla wzbogacająca. Przykłady: Izolacja bakterii propionowych...
soli i innych Temperatura wzrostu: Aktywność wody: pH: Termofile 20-90⁰C Bakterie: 1-0,9 Drożdże...
drobnoustroje: pożyteczne (bakterie kwasu mlekowego) szkodliwe (gnilne) niebezpieczne bakterie chorobotwórcze...
wewnątrzkomórkowych. Czynniki chemotaktyczne komórek żernych: • bakterie- fMet-Leu-Phe (formylometionina-leucyna...
hamuje wzrost heterofermentatywnych bakterii Formy aglikonowe związków flawonoidowych (wyciągi i napary...
utleniania amoniaku do azotanów(III) prowadzony przez bakterie nitryfikacyjne. Azotany powstałe...
-bacterium, -bacter lub inne podobne słowo kojarzące się, w tym wypadku błędnie, z bakteriami. Drzewo...