Wykład - Skladniki żywieniowe o właściwościach kariostatycznych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1106
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Skladniki żywieniowe o właściwościach kariostatycznych - strona 1 Wykład - Skladniki żywieniowe o właściwościach kariostatycznych - strona 2

Fragment notatki:

Składniki żywieniowe o właściwościach kariostatycznych
pierwiastki silnie kariostatyczne - fluor, fosfor
pochodne alkoholowe cukru - sorbitol, mannitol, ksylitom
białka mleka - kazeina
tłuszcze - oleje roślinne
zielony barwnik roślin - chlorofil
produkty nierafinowane - łuski zbóż
pirydoksyna - miejscowo hamuje wzrost heterofermentatywnych bakterii
Formy aglikonowe związków flawonoidowych (wyciągi i napary z herbaty, winogron, żurawin, jabłek, śliwek, bananów) hamują biosyntezę glukozylotransferazy paciorkowca zmiennego, odpowiedzialnej za tworzenie zewnątrzkomórkowych wielocukrów
U osób odpornych na próchnicę wykazano:
wyższą zdolność buforową śliny
wyższe stężenie w slinie przeciwciał IgA
istotnie niższe stężenie heksoz śliny (stanowią one endogenne źródło substratu dla bakterii kwasotwórczych)
Składniki pożywienia o działaniu kariostatycznym
Ksylitol - pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, cukrom, produkt naturalny pozyskiwany z drzewa brzozowego lub kukurydzy
stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności (E 967), do gum do żucia, płukanek, po spożyciu w postaci nie zmienionej trafia do jelita cienkiego, metabolizowany głównie w wątrobie (90%), przy udziale niewielkiej ilości insuliny, zalecany dla diabetyków
opóźnia wzrost drobnoustrojów tworzących płytkę bakteryjną, nie ulega fermentacji bakteryjnej, wykazuje działanie przeciwpróchnicowe, posiada właściwości demineralizacyjne, przywraca właściwe pH śliny, stymuluje wydzielanie śliny, jest najlepszym zamiennikiem sacharozy w profilaktyce próchnicy
przeciwdziała namnażaniu się bakterii grulnych (?) - likwiduje nieprzyjemny zapach z ust
posiada bardzo niski indeks glikemiczny (0,5) i niską kaloryczność - profilaktyka otyłości
Ułatwia przyswajanie wapnia - profilaktyka osteoporozy
Wytwarza w przewodzie pokarmowym odczyn zasadowy a nie kwaśny
Obniża łaknienie na słodycze
Źródła pokarmowe: bardzo rozpowszechniony w przyrodzie, lecz występuje w małych ilościach np. w grzybach, jagodach, czarnych porzeczkach, bananach, warzywach - kalafior
Zalecane spożycie - od 5 do 15g dziennie, włączyć stopniowo aby przystosować układ pkarmowy do prawidłowego metabolizmu ksylitolu
Chlorofil - zielony barwnik roślin
działanie przeciwpatogenowe - hamuje wzrost paciorkowców, gronkowców, drożdżaków …
działanie przeciwgnilne - neutralizuje metabolity siarkowe pochodzenia bakteryjnego
ma zdolność regeneracji tkanek
Kazeina - białko mleka ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz