Wykład - Problematyka żywieniowa a zdrowie człowieka

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 336
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Problematyka żywieniowa a zdrowie człowieka - strona 1 Wykład - Problematyka żywieniowa a zdrowie człowieka - strona 2 Wykład - Problematyka żywieniowa a zdrowie człowieka - strona 3

Fragment notatki:

Problematyka żywieniowa a zdrowie człowieka
CZŁOWIEK
ŚRODOWISKO BIOGEOGRAFICZNE
STREFY ZAGROŻEŃ EKOLOGICZNYCH
ROŚLINY Chemizacja rolnictwa RACJONALNE ŻYWIENIE BIOCHEMIA ŻYWIENIA ZASADY ŻYWIENIA STAN ZDROWIA NORMY
ŻYWIENIOWE
INDYWIDUALNOŚĆ ŁĄCZENIE
BIOCHEMICZNA POKARMÓW
STRESY, POBIERANE STRATY ZWIERZĘTA LEKI SKŁADNIKÓW
farmaceutyki ODŻYWCZYCH:
Gotowanie, przechowywanie
DOSTĘPNOŚĆ BIOLOGICZNA
SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
Czynność żucia
odruchowe
POŚREDNIE GRUCZOŁY ŚLINOWE POKARM


(…)

… w dawkach profilaktycznych nie wpływa negatywnie na serce, mózg, kości.
UDZIAŁ SKŁADNIKÓW ŻYWIENIOWYCH W PATOMECHANIZMIE
CHORÓB PRZYZĘBIA
Składniki żywieniowe wywierają wpływ na : * przebieg procesów metabolicznych ustroju, w tym na strukturę i odnowę tkanek
(biosynteza białka, bariera nabłonkowa, gospodarka mineralna)
* metabolizm bakterii płytki nazębnej
* funkcję układu immunologicznego
* skład płynu…
… aminokwasów i prawidłowy przebieg spalania związków ketonowych 5. są składnikami glikolipidów i glikoprotein błon komórkowych
WĘGLOWODANY W CODZIENNYM POŻYWIENIU
Glukoza słodycze, owoce ( np. winogrona ), miód, napoje, warzywa
Fruktoza owoce ( w tym soki owocowe ), miód, napoje, warzywa Laktoza mleko, lody, budyń
(glukoza + galaktoza)
Sacharoza biskwity, kasza manna, ciast, słodycze, biszkopty, suszone owoce, napoje, cukier Skrobia ziemniaki, ryż, makaron Mąka razowa Mąka pszenna
Wapń 41 16
Fosfor 372 87
Potas 370 95
Żelazo 3,3 0,8
B1 0,6 0,06
B2 0,1 0,05
Witamina PP 4,3 0,9
Działanie węglowodanów : opóźnianie wzrostu drobnoustrojów tworzących płytkę
bakteryjną, nie ulegają fermentacji bakteryjnej
Zastosowanie : guma do żucia, płukanki, substytut cukru
* Fluorowanie soli kuchennej prowadzi się w : Szwajcarii…

PRÓCHNICA SKŁADNIKI ŻYWIENIOWE O WŁAŚCIWOŚCIACH WSTRZYMUJĄCYCH
WYSTĘPOWANIE PRÓCHNICY Silnie kariostatyczne ( fluor, fosfor )
* pierwiastki Słabo kariostatyczne ( Ca, Mg, Fe, Mo, V, Sr, Ba, Li, Au )
* substytuty cukru - ksylitol, sorbitol
* białka mleka - kazeina
* tłuszcze - oleje roślinne * formy aglikonowe związków flawonoidowych, polifenoli ( wyciągi, napary z herbaty, winogron, żurawin, jabłek, śliwek…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz