Szkorbut - strona 3

note /search

Biochemia - wykład 2

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1092

szkorbutowi wożąc ze sobą duże ilości cebuli, która się trudno psuła) normalnie odżywiający się człowiek...

Wpływ żywienia za rozwój i zdrowie

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1330

podczas gotowania potraw. Niezbędna do zdrowego stanu kości, zębów, naczyń krwionośnych. Brak prowadzi do szkorbutu...

Biochemia - pojęcia

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
  • Biochemia
Pobrań: 1015
Wyświetleń: 7392

- kwas askorbinowy - brak wit. C wywołuje szkorbut. Kwas askorbinowy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie...

Żywność i żywienie,witaminy

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Biosfera
Pobrań: 77
Wyświetleń: 882

) prowadzi do zaburzeń tych procesów i możliwości wystąpienia różnych chorób dystroficznych (np. szkorbut...

Biochemia funkcjonalności tkanek

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
Pobrań: 1855
Wyświetleń: 3696

kolagenu wyjątkową wytrzymałość i sztywność Znane defekty syntezy kolagenu: szkorbut [gnilec]- spowodowany...