Wpływ żywienia na rozwój i zdrowie
- Uniwersytet Warszawski
- Edukacja zdrowotna
podczas gotowania potraw. Niezbędna do zdrowego stanu kości, zębów, naczyń krwionośnych. Brak prowadzi do szkorbutu...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
podczas gotowania potraw. Niezbędna do zdrowego stanu kości, zębów, naczyń krwionośnych. Brak prowadzi do szkorbutu...
podczas gotowania potraw. Niezbędna do zdrowego stanu kości, zębów, naczyń krwionośnych. Brak prowadzi do szkorbutu...
szkorbutowi wożąc ze sobą duże ilości cebuli, która się trudno psuła) normalnie odżywiający się człowiek...
podczas gotowania potraw. Niezbędna do zdrowego stanu kości, zębów, naczyń krwionośnych. Brak prowadzi do szkorbutu...
kolagenu (bogatego w hydroksyprolinę), co manifestuje się w postaci szkorbutu ( patologiczne zmiany skóry...
- kwas askorbinowy - brak wit. C wywołuje szkorbut. Kwas askorbinowy jest dobrze rozpuszczalny w wodzie...
przed szkorbutem. Pierwsze typowe normy uwzględniające energię i szereg innych składników odżywczych pojawiły...
) prowadzi do zaburzeń tych procesów i możliwości wystąpienia różnych chorób dystroficznych (np. szkorbut...
szkorbutu w tych rejonach nagląca konieczność zapewnienia przez państwo opieki stomatologicznej...
kolagenu wyjątkową wytrzymałość i sztywność Znane defekty syntezy kolagenu: szkorbut [gnilec]- spowodowany...