Biotechnologiczna rola bakterii Bacillus- opracowanie
- Uniwersytet Warszawski
- Ekologia biochemiczna
/dm3. 6.5.6. D-Ryboza D-Ryboza jest często używana jako przyprawa poprawiająca smak żywności...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
/dm3. 6.5.6. D-Ryboza D-Ryboza jest często używana jako przyprawa poprawiająca smak żywności...
bocznymi grupami. cukier występujący w DNA to deoksyryboza (to znaczy, że grupa 2'-OH rybozy została...
) katalizowanej przez transketolazę. Z sedoheptulozo-7-fosforanu (C7) powstaje rybozo-5-fosforan (C5), a z GAP (C3...
(aminoacylo-tRNA). W związkach tych aminokwasy poprzez grupy karboksylowe wiążą się z 3'końcową rybozą...
. Może być przekształcana np. w glikogen (stanowiącą materiał zapasowy), rybozę/deoksyrybozę (fragmenty kw. nukleinowych...
antygenowe lipidy: od 0,4% do nawet 64% masy wirionu węglowodany: 3-16% - głównie ryboza lub deoksyryboza...
– adeniny, cukru – rybozy (tworzą one adenozynę) oraz z trzech reszt fosforanowych. - Między resztami...
w obecności glukozy są ściśle homofermentujące, np. Lactobacillus casei, L. plantarum; dodatek rybozy indukuje...
(pierwszy z amidu kw. nikotynowego, a drugi z zasady adeniny), reszty cukrowej (D-ryboza) oraz reszt...
G. Gdy białko G zostanie wzbudzone enzym prowadzi rybozylację ( przyłącza nukleotyd ADP + ryboza...