Kwas glutaminowy - strona 12

Mleko i jego przetwory

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 238
Wyświetleń: 1890

zdolność ścinania się (sery), występuje w postaci kazeinianu wapnia, zawiera siarkę, fosfor, lizynę i kwas...

Zarys Neurobiologii ćwiczenia

  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • dr Andrzej Kędziorski
  • Zarys neurobiologii
Pobrań: 560
Wyświetleń: 2576

wyróżnia się: a) aminokwasy: - pobudzające: kwas glutaminowy, kwas asparaginowy - hamujące: glicyna, kwas...

Metabolizm lipidow i sterydow

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • dr Kamila Stach
Pobrań: 420
Wyświetleń: 2478

glutationowa, \/ glutation)-->LTC4—( γ-glutamylotranspeptydaza, /\kwas glutaminowy )-->LTD4—(dipeptydaza...

Biochemia narządowa - wykład

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 77
Wyświetleń: 553

Biochemia narządowa cz. I Skończyliśmy całą biochemię przemiany pośredniej, zajmujemy się biochemią narządową, a ściślej są to jakieś podstawy biochemii klinicznej, będziemy bardzo mocno zahaczać o klinikę, a to nakłada konieczność poszerzania swojej wiedzy żeby wiedzieć o czym będą wykłady. Białk...

Biologia - układ nerwowy

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biologia
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1050

także można sumować) - mediatory hamujące: GABA (kwas Gamma-aminomasłowy - pochodna kwasu glutaminowego), glicyna...

Biotechnologia roślin- opracowanie zagadnień

  • Politechnika Wrocławska
  • dr inż. Magdalena Klimek-Ochab
  • Biotechnologia roślin
Pobrań: 693
Wyświetleń: 1267

Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...

Mikrobiologia - wykłady

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • dr hab. prof. UP Ryszard Pado
  • Mikrobiologia
Pobrań: 553
Wyświetleń: 6412

(Baciillus anthracis) posiada w swoim składzie kwas glutaminowy, który poprawia kondycję i pamięć. funkcje...

Mąka i miód

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. zw. dr hab. inż. Elżbieta Pisulewska
Pobrań: 119
Wyświetleń: 2422

, a częściowo z or­ganizmu pszczół. W miodzie występują także wolne aminokwasy, takie jak: kwas glutaminowy...