To tylko jedna z 11 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
UP dla studentów III roku biologi Uniwersytetu Pedagogicznego.
Materiał został opracowany na podstawie wykładów oraz literatury (m.in. "Życie bakterii" W. Kunicki-Goldfinger).
W notatce znajdują się następujące zagadnienia:
- pojęcie "mikrobiologia",
- co to są drobnoustroje?
- pożywki mikrobiologiczne,
- budowa i skład chemiczny bakterii
- analiza mikrobiologiczna (jakościowa i ilościowa),
- wpływ środowiska na bakterie i zależność rozwoju bakterii od warunków środowiskowych,
- wpływ bakterii na środowisko,
- sterylizacja i dezynfekcja.
MIKROBIOLOGIA
( z grec. micros - mały, bios - życie, logos - nauka)
nauka o bakteriach, wirusach i grzybach
zajmuje się całokształtem procesów życiowych, fizjologią, anatomią, morfologią oraz wpływem środowiska na drobnoustroje
zajmuje się komensalizmem, pasożytnictwem i symbiozą
rozwój mikrobiologii opiera się na wykorzystaniu wiadomości dotyczących wpływu mikroorganizmów (głównie bakterii chorobotwórczych) na organizm człowieka
ROZWÓJ MIKROBIOLOGII - MODEL BADAWCZY
Pomimo małych rozmiarów mamy do czynienia z niezależnymi biologicznie organizmami
Niektóre struktury u drobnoustrojów mają podobną budowę i funkcje jak u makroorganizmów (chromosomy, plastydy)
U drobnoustrojów dzięki szybkiemu rozrodowi można obserwować zmiany cech w populacjach, liczonych w milionach, a nawet miliardach osobników
Mechanizmy genetyczne są identyczne lub podobne u mikro- i makroorganizmów (dziedziczenie oparte na procesach występujących u organizmów wyższych)
Badania mikrobiologiczne in vitro można prowadzić w laboratoriach przy niskich kosztach
ANALIZA MIKROBIOLOGICZNA
Analiza jakościowa - próba określenia jakie drobnoustroje występują w danym materiale (próbce natury), np. w próbce wody, gleby, powietrza, moczu
Analiza ilościowa - polega na stwierdzeniu ile drobnoustrojów występuje w określonej jednostce badanej natury
ciecz: 1ml
gaz: 1m3
ciało stałe: 1g
Określanie liczby bakterii
metody analizy ilościowej: bezpośrednie - liczenie kom. bakteryjnych w zwykłym preparacie barwionym lub np. komorze Bürkera
pośrednie - mierzenie parametru, który zostaje przeliczony na ilość kom. bakteryjnych (np. u komórek bakteryjnych charakteryzujących się specyficznym mechanizmem - parametrem jest miara przyrostu stężenia produkowanego związku)
Próba reduktazowa
o liczebności bakterii wnioskuje się na podstawie aktywności enzymów
określa się liczbę bakterii obecnych w surowym mleku
bakterie obecne w mleku są względnie beztlenowe (nie potrzebują tlenu, ale mogą się rozwijać w warunkach tlenowych)
podczas ich rozwoju następuje silne wypieranie tlenu z mleka - w mleku następuje zmiana z właściwości utleniających na redukujące
im więcej bakterii, tym silniej działają reduktazy i zwiększają się właściwości redukujące mleka
do mleka dodaje się błękitu metylenowego, który redukuje się poprzez uwodornienie i traci swą barwę -
(…)
… podobne do tych, które znajdują się u innych organizmów - są zbudowane z podobnych aminokwasów (mała ilość białek zasadowych, zawierających argininę i lizynę)
z białkami związana jest:
- antygenowość komórek bakterii
- toksyczność
- wrażliwość na środki chemiczne i odkażające
- odporność na antybiotyki
- wrażliwość na wysokie temperatury
kwasy nukleinowe
kwasy nukleinowe wszystkich organizmów żywych są podobne pod względem strukturalnym i funkcjonalnym
u zwierząt i roślin wyższych stosunek cytozyna + guanina do adenina + tymina jest równy - u bakterii wielkość tego współczynnika jest różna A+T:G+C = 0,28 (Streptomycetes) - 2,84 (Clostridium)
u Procaryota DNA połączone jest z małocząsteczkowymi białkami histonopodobnymi a także z kationami metalicznymi Ca2+ i Mg2+ oraz sperminą i spermidyną
u bakterii…
… i łączą się z nimi w procesie koniugacji
NUKLEOID (= jądro bakteryjne, = ziarno jądrowe)
twór analogiczny do jądra komórkowego u Eucaryota, będący centrum zarządzania komórką bakterii
składa się z długiej, podwójnej helisy DNA, zamkniętej w kolisty twór - genofor
struktura utrzymywana jest przez białka histonopodobne HU
nie posiada żadnej struktury (błony) odgraniczającej od cytoplazmy
PLAZMIDY
pozachromosomowe struktury dziedziczenia (nie mają genów podziałowych - nie są niezbędne i nie decydują o podziale komórki)
DNA ma prawie identyczny skład w plazmidach i chromosomach
plazmidy decydują o zmianie właściwości bakterii - ułatwiają im adaptację w środowisku, poprzez szybkie uodpornienie (różne plazmidy mają różne właściwości)
bakterie nie posiadające plazmidu nie są odporne i wykazują większą wrażliwość
mają możliwość podziału synchronicznego lub asynchronicznego do podziału komórki
plazmid może mieć postać:
replikon - plazmid niezależny od chromosomu
episom - plazmid zależny od chromosomu - wchodzi do chromosomu i replikuje się łącznie
RYBOSOMY
drobne twory, zbudowane z kwasu rybonukleinowego połączonego z białkami
mogą łączyć się w agregaty - polirybosomy
składają się z dwóch podjednostek: 30S…
… o odmiennym widmie absorpcji
karotenoidy
fikobiliny: fikoerytryna i fikocyjnanina (u sinic)
bakteriochlorofil (prócz sinic i Prochlorales) różni się od barwnika spotykanego u roślin
widmo pochłaniania światła wykazuje trzy szczyty:
szczyt 800nm związany z 850nm tworzy kompleks P-850
- 95% chlorofilu
- pochłania całe padające światło
- nieaktywny podczas fotosyntezy
szczyt 870nm tworzy kompleks P-870
- 5…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)