Karotenoidy - strona 10

note /search

Kolokwium

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Chemia żywności
Pobrań: 2849
Wyświetleń: 7259

czerwonym. Dzieli się je na: karoteny (bez tlenu) i ksantofile. Karotenoidy są syntetyzowane wyłącznie...

Lipidy - zalecenia żywnościowe

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1022

organiczne zawierające kwasy tłuszczowe lub ich pochodne, sterole, steroidy, karotenoidy i inne izoprenoidy...

Transpiracja perydermalna - omówienie

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Fizjologia roślin
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1610

przez karotenoidy zeaksantynę, znajdującą się w tylakoidach Gan chloroplastu,aktywuje H+ - ATP-azę w plazmolemmie...

Biochemiczne mechanizmy adaptacji organizmów żywych - Ewolucja

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Biologia
Pobrań: 504
Wyświetleń: 4872

dr hab. Marię Filek dla studentów IV roku (I roku SUM) biologii Uniwersytetu Pedagogicznego. 21-stronicowa notatka zawiera pięć wykładów obejmujących następującą tematykę: 1. Ewolucja a adaptacja do warunków środowiska (biochemiczna teoria ewolucji, mechanizmy ewolucji, adaptacja, aklimatyzacja)...

Dodatki do żywności

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 560
Wyświetleń: 3388

cukierniczych i smalcu. Inne naturalne przeciwutleniacze to: kwas l - askorbinowy, karotenoidy. E 310 -312...