Karotenoidy - strona 10

Kolokwium

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr Robert Socha
  • Chemia żywności
Pobrań: 1946
Wyświetleń: 5607

czerwonym. Dzieli się je na: karoteny (bez tlenu) i ksantofile. Karotenoidy są syntetyzowane wyłącznie...

Lipidy - zalecenia żywnościowe

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 896

organiczne zawierające kwasy tłuszczowe lub ich pochodne, sterole, steroidy, karotenoidy i inne izoprenoidy...

Transpiracja perydermalna - omówienie

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • prof. dr hab. Anna Tukiendorf
  • Fizjologia roślin
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1316

przez karotenoidy zeaksantynę, znajdującą się w tylakoidach Gan chloroplastu,aktywuje H+ - ATP-azę w plazmolemmie...

Biochemiczne mechanizmy adaptacji organizmów żywych - Ewolucja

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. dr hab. Maria Filek
  • Biologia
Pobrań: 343
Wyświetleń: 4536

dr hab. Marię Filek dla studentów IV roku (I roku SUM) biologii Uniwersytetu Pedagogicznego. 21-stronicowa notatka zawiera pięć wykładów obejmujących następującą tematykę: 1. Ewolucja a adaptacja do warunków środowiska (biochemiczna teoria ewolucji, mechanizmy ewolucji, adaptacja, aklimatyzacja)...

Wykład 5 - fizjologia rozwoju roślin

  • Uniwersytet Wrocławski
  • dr Marek Burzyński
  • Fizjologia wzrostu i rozwoju roślin
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1295

karotenoidy dwufosforan geranylo-geranylu (GGPP) cyklizacja plastydy Przyłączenie do węgla 6 CHO i utlenienie...

Dodatki do żywności

  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
Pobrań: 210
Wyświetleń: 2779

cukierniczych i smalcu. Inne naturalne przeciwutleniacze to: kwas l - askorbinowy, karotenoidy. E 310 -312...