Histydyna - strona 11

note /search

Kwas moczowy - wykład

  • Politechnika Śląska
  • Biochemia
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1155

Dzisiaj porozmawiamy sobie na temat kwasu moczowego. Przypominam, że prawidłowa urykemia jest na poziomie nie przekraczającym 7 mg% kwasu moczowego, a urykozuria, czyli wydalanie dobowe nie powinno przekraczać 600 mg/dobę. Jeśli jest więcej to mówimy oczywiście o hiperurykozurii, natomiast jeśli stę...

Przechowywanie żywności

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 490
Wyświetleń: 3899

doc zajmuje 24 strony i zawiera materiał związany z przechowywaniem żywności. Jest to część przedmiotu opakowalnictwo i przechowywanie żywności, który prowadzi dr inż. Bożena Sosnowska na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Materiał zawiera takie zagadnienia jak: cele i zadania przechowalnict...

Toksykologia wykłady

  • Toksykologia
Pobrań: 1008
Wyświetleń: 3353

. Mięso niektórych gatunków ryb jest szczególnie bogate w wolną histydynę, która w przypadku niewłaściwego...

Choroby genetyczne - Achondroplazja

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Choroby genetyczne
Pobrań: 252
Wyświetleń: 3871

Zastąpienie proksymalnej lub dystalnej histydyny przez tyrozynę, prowadzi to do powstanie hemoglobiny M...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 1141
Wyświetleń: 5369

Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...

Biotechnologia - Drobnoustroje

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biotechnologia
Pobrań: 406
Wyświetleń: 6608

, treonina, prolina, arginina, lizyna, tryptofan, histydyna, tyrozyna, fenyloalanina, glutamina, kwas...