Histydyna - strona 12

note /search

Histologia - tkanka łączna

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Histologia
Pobrań: 1995
Wyświetleń: 3605

tucznych powstaje przez dekarboksylację tlenową aminokwasu - histydyny i dzięki temu komórki tuczne należą...

Pytania z analizy 2006

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Analiza żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1596

(hydroliza): - kwasowa - niszczy tryptofan, częściowo tyrozyne, metioninę, histydynę; - zasadowa - oznaczanie...

Lewodopa

Pobrań: 14
Wyświetleń: 1120

. Takie aminokwasy, jak histydyna, fenyloalanina, treonina oraz leucyna, konkuruj¹ z lewodop¹ w procesie aktywnego...

Fizjologia - zagadnienia

  • Fizjologia
Pobrań: 679
Wyświetleń: 4284

1. ACETYLOKOENZYM A - należy do grupy połączeń koenzymu A z resztami kwasów organicznych. Acetylokoenzym A potrzebny jest do syntezy kwasów tłuszczowych może pochodzić z rożnych przemian: rozpadu kwasów tłuszczowych(dekarboksylacja oksydacyjna), utleniania kwasu pirogronowego(uwalnia się wodór i dwu...

Polski Slownik Enzymow

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 105
Wyświetleń: 917

POLITECHNIKA ŁÓDZKA Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności dr hab.inż. Tadeusz Trzmiel prof. PŁ, mgr inż. Marcin Płaczek Słownik oficjalnych nazw enzymów ŁÓDŹ 2007 Niniejszy słownik zawierający około 4000 nazw (stan na 05.2007) jest tłumaczeniem oficjalnych nazw enzymów z języka angielskiego ...

Mięso - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Pobrań: 847
Wyświetleń: 4039

in. zagadnienia takie jak: skład mięsa, dioksyny, produkcja mięsa, transport, ogłuszenie, substancje wzmacniający smak, substancje zagęszczające i żelujące, hydrokoloidy, schemat uboju bydła, schemat procesu uboju świń, rola wody w żywności, przemiany węglowodanów. tł- tłuszcz pow.- powodujące skł-...