1. Dlaczego światło w polarymetrze musi być spolaryzowane liniowo? By kąt został zmierzony promienie światła w polarymetrze muszą być ustalone w jednym kierunku
2. Jak przygotowuje się próby do oznaczenia azotu białkowego i niebiałkowego? Ekstrakcja
wirowanie
Azot rozp.
+TCA 12,5%
wirowanie
Azot białkowy azot niebiałkowy
(osad) (supernant)
Oznaczanie azotu białkowego:
w osadzie białkowym wytrąconym TCA
oznaczenie w supernancie azotu niebiałkowego
obliczenia N b = N ogólny - N nb 3. Jak się oznacza zawartość tłuszczu w tłuszczu surowym. (-) Tłuszcz surowy-wszystkie składniki produktu żywnościowego, które można wyekstrahować za pomocą rozpuszczalnika organicznego, a które nie lotne przy suszeniu trwającym 1h w temp 105 0 C Ekstrakcja tłuszczu zachodzi najlepiej w materiale rozpuszczonym
Metoda ekstrakcyjna przy użyciu rozpuszczalnika organicznego.
4. Podaj metodę oznaczenia składu kw. tłuszczowych olejów roślinnych Metody ekstrakcyjno-wagowe polegają na wydzieleniu tłuszczu z badanej próbki za pomocą odpowiedniego rozpuszczalnika (eter etylowy, naftowy, heksan) i wagowym oznaczeniu ilości wyekstrahowanego tłuszczu. Najczęściej stosowana metoda jest metoda Soxhleta.
Prowadzi się także oznaczenie za pomocą liczb tłuszczowych (LK,LOO,LZ,LE,LJ)
5 Jakie techniki chromatograficzne można zastosować do oznaczania składu triacylogliceroli, witamin, steroli Metody chromatograficzne do oznaczania witamin.
Cienkowarstwowa (Wit E) oznaczanie plam odpowiadających toluofenolowi poprzez pomiar fluorescencji
Cieczowa Kolumnowa (β-karoten, wit A) podział ekstraktu eterowego karotenoidów na kolumnie z tlenkiem glinu, zebranie pasma odpowiadającego β-karotenowi i oznaczenie przy 540nm
Jonowymienna (wit B 6 ) - kolumna z aktywną żywicą
HPLC - w zależności od wypełnienia rozdział witamin rozpuszczalnych w tłuszczach lub w wodzie.
2. Do oznaczania steroli - chromatografia gazowa
3. Skład trójacylogliceroli tłuszczów metodą wysokorozdzielczej chromatografii gazowej
6. Jakie czynności należy wykonać aby oznaczyć sacharydy. Podaj m etody chem iczne i instrumentalne . Metody chemiczne oparte są na redukcji jonów Cu 2+ przez cukry redukujące w środowisku zasadowym w temperaturze wrzenia. W wyniku reakcji następuje rozpad heksoz na triozy, które są częściowo utleniane do kwasów. Własności redukujące mają też aminokwasy (cysteina, kwas asparaginowy), kwas askorbinowy, aldehydy. Dlatego ich wpływ na oznaczenia należy eliminować
(…)
…, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Inspekcja Handlowa, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwowy Zakład Higieny, Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych, Okręgowe Inspektoraty Rybołówstwa Morskiego w Gdyni, Słupsku i Szczecinie, PZH, IZŻ, PIWet oraz branżowe jednostki naukowo- badawcze, Inspekcja Pracy, Inspekcja Ochrony Środowiska, Urzędy Skarbowe, Centralny Inspektorat Standaryzacji, Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcja Handlowa
Bezpieczeństwo żywności : Inspekcja Weterynaryjna, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Minister Rolnictwa i RW, Minister Zdrowia, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
112. Jaki ma zakres działania IJHARS a jaki Inspekcja…
… (na zasadzie jonowymiennych, pH buforu dostosowane do pH aminokwasu) prowadzony na kolumnach wypełnionych żywicojonowymienną- kationit z grupami sulfonowym, wymiana jonowa między grupami kationitu SO3Na i aminokwasem R-NH3 . AAA składa się z 3 układów: 1) rozdzielczy, 2) detekcyjne wykrywanie aminokwasów, 3) rejestracyjny
ad2. Wykorzystujemy zjawisko wymiany jonów w centrach umieszczonych na powierzchni…
… cieczowa - detektor refraktometryczny do oznaczania:
w sokach owocowych - glukozy, fruktozy, skrobitolu, sacharozy
w kawie rozpuszczalnej
Metoda ta pozwala na oznaczenie nie tylko ogólnej ilości sacharydów w próbce, ale także identyfikację jakościową i ilościową poszczególnych cukrów.
52. Jakie są ograniczenia w zastosowaniu chromatografii gazowej w analizie żywności a jakie w chromatografii cieczowej…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)