Mikrobiologia żywności - podstawy pracy w laboratorium
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Mikrobiologia
- AGAR wielocukier otrzymywany z glonów morskich (w formie proszku lub włókien) polisacharyd (galaktoz...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
- AGAR wielocukier otrzymywany z glonów morskich (w formie proszku lub włókien) polisacharyd (galaktoz...
(rozkłada maltozę do 2 cząsteczki glukozy) laktazę (rozkłada laktozę do glukozy i galaktozy) oraz sacharazy...
rozpoznające epitopy zawierające jako końcową cząsteczkę galaktozo-α-1,3-galaktozę, dwucukier (epitop Gal...
. Jednostkami cukrowymi połączonymi wiązaniem O-glikozydowym z hydroksylizyną są pojedyncze reszty β-galaktozy...
galaktoza Siarczan dermatanu siarczan N-acetyloglukozoaminy kwas glukuronowy siarczan N-acetyloglukozoaminy...
25-28 stopni C. Metabolizują: fruktozę, mannozę, sacharozę, maltozę, galaktozę, glukozę...
cząsteczki DNA w komórkach eukariotycznych GLIKOPROTEINY * połączenia białek z cukrowcami (np. galaktozą...
, między genem gal (odpowiedzialny za rozkład galaktozy) i genem bio (za syntezę biotyny). W tej formie...
, ksyloza, fukoza, galaktoza), która łączy się z falistymi cząsteczkami pektyn (kwas będący pochodna...
zmianie po d wpływem wysiłku fizycznego: aktolaza peptydaza dehydrogeneza mleczanowa galaktoza pepsyna 27...