Ketozy - opracowanie
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Biochemia
- powstaje w procesach metabolicznych, pentoza. 3- D-fruktoza- źródło: soki owocowe, miód, z bulw karczochów...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
- powstaje w procesach metabolicznych, pentoza. 3- D-fruktoza- źródło: soki owocowe, miód, z bulw karczochów...
przekształcana jest do fruktozo-6-fosforanu przez izomerazę heksozofosforanową . Reakcja ta jest odwracalna...
, - ograniczenie produktów węglowodanowych w postaci fruktozy, rafinozy, stachiozy i laktozy, - spożywanie średniej...
-fruktoza. Zjawisku temu towarzyszy zmiana skręcalności właściwej. Inwertaza powszechnie występuje...
ten po częściowym przekształceniu w 3-fosforan gliceraldehydu przekształca się do 1,6-bisfosforanu fruktozy...
, - ograniczenie produktów węglowodanowych w postaci fruktozy, rafinozy, stachiozy i laktozy, - spożywanie średniej...
Skład miodu Węglowodany w największej ilości monosacharydy: glukoza (~34%), fruktoza (~39...
one: a) fruktozo-1,6-bisfosforan -> fruktozo-6-fosforan b) ornityna -> cytrulina c) 6-fosfoglukonian -> rybulozo-5...
-6-fosforan fruktozo-6-fosforan -(fosfofruktokinaza ATP/ADP Mg2...
rozkładany w procesie glikolizy Fruktoza - najsłodszy cukier na świecie, w owocach miodzie, fermentuje...