Bakterie grzyby wirusy
- Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
związków wyróżniamy fermentację mlekową (powstaje kwas mlekowy), masłową (kwas masłowy), alkoholową...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
związków wyróżniamy fermentację mlekową (powstaje kwas mlekowy), masłową (kwas masłowy), alkoholową...
w przemyśle spożywczym: -fermentacja - produkcja pieczywa, produkty mleczne, napoje alkoholowe; -wytwarzanie...
fosfopirogronianowa, dehydrogenaza jabłczanowa ROŚLINY KWASOWE (metabolizm kw. jabłkowego) w odróżnieniu od roślin C4...
cukrzycowa)(jony HCO3-zobojętniają H+) 2. alkoholowa kwasica ketonowa (ketokwasica alkoholowa) 3. kwasica...
wysoko alkoholowych, stosowanie drożdży do wypieku pieczywa, produkcja octu, wina, serów, jogurt - Era...
alfa 1-antytrypsyny, a także w alkoholowym uszkodzeniu wątroby. Przewlekłe zapalenia wątroby...
lub składników enzymów (anhydrazy, dehydrogenazy, urykinazy - Zn; hydrolazy, karboksylazy, transferazy - Mn...
hospitalizowanych osób z problemem alkoholowym nie miała w rodzinie alkoholików, zaś synowie alkoholików w mniej...
przekształcony w etanol za pomocą dehydrogenazy alkoholowej. Oddychanie beztlenowe - powstaje mniej energii...
dehydrogenazy glukozo - 6 - fosforanowej, dalej hemoglobinopatie - jak się komuś zrobi sierpowatość krwinkowa...