Bakterie mlekowe - strona 6

Biotechnologia - pytania wraz z odpowiedziami

  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • prof. dr hab. A. Min Tjoa
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 287
Wyświetleń: 2513

. Na tym etapie dochodzi do ukwaszenia zacieru przez dodanie bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Później...

Mikrobiologia- opracowane pytania egzaminacyjne

  • Politechnika Warszawska
  • dr hab. Danuta Czajkowska
  • Mikrobiologia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 1498

Mikrobiologia-pytania z połówki. Kto wyizolował zarazki wąglika? Robert Koch niemiecki lekarz i bakteriolog. Funkcja białkowych otoczek wirusów. Ochronna (chronią kwasy nukleinowe przed działaniem środowiska w okresie bytowania wirusów poza komórkami gospodarza), umożliwiają wirusowi adsorpcję na...

Trudności organizacyjne w przemyśle owocowo-warzywnym

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Technologia żywności
Pobrań: 266
Wyświetleń: 931

TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...

Technologia przetwórstwa owoców i warzyw

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 518
Wyświetleń: 3451

Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...

Biotechnologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr Monika Pytka
Pobrań: 504
Wyświetleń: 4256

inne niż starterowe (flora wtórna) • Przykład: fermentowane produkty mleczarskie . Nie starterowe bakterie mlekowe...

Bakterie grzyby wirusy

  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
Pobrań: 476
Wyświetleń: 4270

pdf. Notatka opatrzona jest spisem treści, wstępem, wykazem oznaczeń oraz literaturą. Praca zaliczeniowa opisuje takie zagadnienia, jak: znaczenie mikroorganizmów w biotechnologii: bakterie, grzyby, wirusy, podłoża hodowlane, hodowle mikroorganizmów, pożywki wykorzystywane do otrzymania innych z...