Enzymy proteolityczne Są to grupy enzymów trawiennych posiadające zdolność do rozpraszania białek. Do grupy enzymów proteolitycznych możemy zaliczyć m.in. proteazę. Dzielą się na endopeptydazy (działające wewnątrz łańcucha polipeptydowego) oraz egzopeptydazy (działające na jeden z końców białka). Z kolei enzymy egzopeptydazy można podzielić na: karboksypeptydazy działające na koniec białka z grupa -COOH, aminopeptydazy działające na koniec białka z grupą -NH2.
Enzymy proteolityczne peptydazy nie wykazują zbyt ścisłej specyficzności w stosunku do rozkładanego substratu, natomiast charakteryzują się wybiórczością w stosunku do położenia rozkładanego wiązania wewnątrz łańcucha polipetydowego i na jego końcu wykazują również specyficzność do sąsiedniego ładunku dodatniego grupy aminowej lub ujemnego karboksylowej. Peptydazy dzielimy na: Enzymy pozakomórkowe - trawienne; zawierają przede wszystkim typowe endopeptydazy . Należą tu enzymy obecne w soku żołądkowym - pepsyna oraz podpuszczka , enzymy soku trzustkowego- trypsyna, chymotrypsyna i karoksypeptydaza . Enzymy wewną- trzkomórkowe: występują zarówno u roślin i zwierząt. Należą tu papina (sok mleczny drzewa melonowego), ficyna (figa), bromelina (ananasy). Enzymy te wyst. w postaci mieszaniny enzymów proteolitycznych o różno- rodnej specjalności. Ich optymalne działanie jest przy pH 5-7 Enzymy te wymagają do aktywacji zw. zawierających grupy -SH lub jony CN. Peptydazy mają zastosowanie w przemyśle mięsnym, pralniczym, skórzanym.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)