To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
TRAWIENIE BIAŁEK
Budowa przewodu pokarmowego:
jama ustna - ślina, w oda, s ole mineralne, ś luz
żołądek - sok żołądkowy: wsś, HCl, pepsyna (pepsynogen)
dwunastnica - wsś (enterokinaza)
soktrzustkowy - wsś, wodorowęglany, enzymy: trypsynogen, chymotrypsynogen, egzopeptydazy (karboksy- i amino- ) inne: lipazy, fosfolipazy, amylaza, rybonukleaza
żółć - wsś, kwasy żółciowe, barwniki żółciowe
żołądek - aktywacja pepsynogenu
pH = 7 → pH = 5-2 (44 - liczab A od końca N przylegające do CA)
wiązanie jonowe
Pepsyna hydrolizuje wiązanie pep.
Pepsyna specyficznoc działania
Rozkłada wiązania pep. utworzone przez grupy aminowe A aromatycznych i krwiotwórczych
Aktywacja zymogenów trzustkowych
Sok trzustkowy światło 12-cy
(błona śluzowa jelita) aktywny enzym
zymogen enterokinaza
6 aminokwasow
Trypsyna to długi nieułożony łańcuch. Aktywuje inne cząsteczki trypsyny, chymotrypsynę i inne E (reakcja kaskadowa).
Specyficzność trypsyny (pH = 8)
Rozkłada wiązania pep. po karboksylowej stronie A zasadowych
Budoa CA peptydaz trzustkowych (lizyna i arginina)
Chymotrypsyna trypsyna elataza
(działanie podobne
do pepsyny)
Specyficzność chymotrypsyny
Hydrolizuje wiązania po karboksylowej stronie A aromatycznych (fenyloalanina, tyrozyna, tryptofan)
Trawienie białek w 12-cy
Aktywacja zymogenu zapoczątkowana jest przez enterokinazę
Aktywowane E rozkładają białka na coraz krótsze łańcuchy pep.
Proces rozkładu kontynuowany jest przez egzopeptydazy (karbo i amino)
Ostatni etap zachodzi pod wpływem dipeptydaz
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)