Baza gastronomiczna jest bardzo istotnym elementem infrastruktury turystycznej oraz produktów turystycznych. Ze względu na specyfikę świadczonych usług można wyróżnić trzy jej segmenty:
Placówki gastronomiczne w obiektach hotelarskich, ściśle powiązane z obsługą turystów.
Inne placówki żywieniowe usytuowane w miejscach licznie odwiedzanych przez turystów, jak zabytkowe i handlowe centra miast, ważniejsze atrakcje turystyczne, dworce, drogi tranzytowe.
Pozostałe placówki obsługujące przeważnie stałych mieszkańców i sporadycznie turystów. Placówki gastronomiczne dzielą się na następujące rodzaje: Restauracje - zakłady gastronomiczne z pełną obsługą kelnerską, oferujący szeroki i zróżnicowany asortyment potraw i napojów, do wyboru według karty.
Bary Stołówki
Punkty gastronomiczne Baza żywieniowa (gastronomiczna): Gastronomia otwarta (ogólnodostępna) - typu żywieniowego - sprzedające napoje - rozrywkowe - w środkach transportu
Gastronomia zamknięta np. stołówki szkolne
Zakłady gastronomiczne przy hotelach i innych obiektach noclegowych
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)