Annatto - barwnik wrażliwy na kwas
annatto-biksyna
annatto-norbiksyna (w środowisku kwaśnym wytrąca się w postaci soli)
właściwości:
- mało odporny na działanie tlenu
- norbiksyna może wytrącać się w obecności jonów Ca + lub w obecności kwasów
- wzrost stabilności norbiksyny w kompleksach z białkami lub skrobią
formy handlowe:
- rozpuszczalny w oleju (biksyna)
- rozpuszczalny w wodzie (norbiksyna)
- odporny na działanie kwasów (emulsja rozpuszczalna w środowisku kwaśnym)
Antocyjany (czerwone barwniki) - zaliczane do flawonoidów
wytłoki z winogron, porzeczek
forma handlowa - jedynie proszki
stosowane tylko naturalne antocyjany
wady: duża wrażliwość na zmiany pH, działanie czynników utleniających oraz SO 2 w obecności niektórych jonów : glin, cyna - zmieniają barwę na niebieską; żelazo, cynk - barwa szarozielona
tworzenie nierozpuszczalnych kompleksów z białkami
czynniki stabilizujące czerwoną barwę antocyjanów:
- proces kopigmentacji z innymi flawonoidami
- kontrolowana polimeryzacja antocyjanów
- duże stężenie cukrów powoduje obniżenie a w Chlorofile: formy handlowe:
- koncentrat olejowy, etanolowy
- kompleks miedziowy chlorofilu
- sole sodowe lub potasowe kompleksu miedziowego chlorofiliny
Kierunki rozwoju barwników: techniki membranowe - zagęszczanie
stosowanie kontrolowanej polimeryzacji antocyjanów
biosynteza mikrobiologiczna
pozyskiwanie z roślin modyfikowanych genetycznie
mikrokapsułkowanie barwników
wykorzystywanie synergistycznego działania niektórych emulgatorów z naturalnymi przeciwutleniaczami
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)