To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Biochemia – sprawozdanie 1 9.1.1. Otrzymywanie roztworu barwników chloroplastów Opis doświadczenia Do przygotowanego moździerza odmierzamy około 2 g szpinaku. Dodajemy odrobinę piasku kwarcowego, szczypkę węglanu sodu (dla zobojętnienia kwasów soku komórkowego) oraz parę cm3 acetonu i rozcieramy. Do dokładnie roztartego szpinaku dodajemy jeszcze 15 cm3 acetonu. Przesączamy przez fałdowany sączek Obserwacje Otrzymaliśmy klarowny roztwór o intensywnie zielonym kolorze, fluoryzujący na czerwono. Wnioski Szpinak zawiera zielone barwniki chloroplastów (głównie chlorofile a i b). Wzory 9.1.2. Działanie kwasów na chlorofil – otrzymywanie feofityny Opis doświadczenia Do 5cm3 acetonowego roztworu chlorofilu dodajemy parę kropli 2 M HCl. Obserwacje Zielona barwa zmienia się na oliwkowo-brązową. Powstają feofityny. Wnioski Szpinak zawiera zielone barwniki chloroplastów (głównie chlorofile a i b). Wzór reakcji 9.1.4. Rozdział eterowych wyciągów z liści na drodze chromatografii kolumnowej Opis doświadczenia Przygotowujemy kolumnę adsorpcyjną; dolny otwór zamykamy małym kłębkiem waty. Wsypujemy 5g, wcześniej wyprażonego i oziębionego, tlenku glinu. Wstrząsamy kolumną i wsypujemy do niej 23g wysuszonej skrobi. Ubijamy kolumnę uderzając gumowym korkiem. Do kolumny wlewamy 20 cm3 eteru naftowego. Podłączamy kolumnę do wodnej pompy próżniowej. Po zwilżeniu całego adsorbenta odciągamy resztę rozpuszczalnika i pozostawiamy nad górną powierzchnią skrobi warstwę eteru naftowego, wynoszącą 0,6 cm. Na przygotowaną pipetę nanosimy 1 cm3 wyciągu roślinnego Po wsiąknięciu wyciągu roślinnego wlewamy do kolumny 25 cm3 mieszaniny eteru naftowego i benzenu w stosunku 15:1. Obserwacje Po około 20 minutach można zaobserwować wyraźny rozdział barwników , od dołu; zielony, żółty, pomarańczowy. Wnioski Udało się wykazać obecność chlorofilu, ksantofilów i karotenu. Przy pomocy wykonanego doświadczenia możemy stwierdzić, że cząsteczki karotenu są najmniejsze, ksantofile są trochę większe, największe natomiast są chlorofile. Wniosek taki można wyciągnąć na podstawie kolejności w jakiej wypłynęły cząsteczki poszczególnych barwników. Wzory 9.2.1. Otrzymywanie roztworu antocyjanów Opis doświadczenia Rozcieramy 10 g czerwonej kapusty i 10 gram buraka czerwonego w dwóch osobnych moździerzach
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)