To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Zwierzęta wolne od chorób zakaźnych : • samica poddana cesarskiemu cięciu, małe przeniesie się do inkubatora. Są to związki gnotobiotyczne do celów badawczych . Zakażenie związków gnotobiotycznych mikroflorą pożyteczną pozwala na hodowlę zwierząt w leps zych warunkach. Zwierzęta wolne od specyficznych chorób zakaźnych lepiej wykorzystują-paszę , o l miesiąc wcześniej uzyskują masę , ®" duże oszczędności finansowe. Polska ma 2 min gospodarstw 20 % społeczeństwa zajmuje się rolnictwem Dania 5 % , USA 2 % Na produkcję l kg masy 4-5 kg paszy treściwej w Polsce . 3,5 kg wUE drób Na produkcję l kg masy 2 kg paszy treściwej w UE powyżej 3,5 kg w Polsce Przemysł mięsny Stanowi ok. 3 min ton mięsa. 4 min sztuk bydła , 18 min sztuk trzody chlewnej ; 1990 p. mięsny w Polsce najsilniejszy w Europie . Około 120 zakładów podlegających centrali; 20-120 ton wciągu doby -produkcja Jedna duża produkcja 96 % ubojów, przetwórstwo 50 % 2000 małych zakładów podlegających gminom 4% uboju i 50 % przetwórstwo; To powodowało że brakowało mięsa; spożycie spadło , ale lepsze wykorzystanie mięsa. 1. Dostarczanie przez producentów zwierząt do zakładów, stosowana gdy producent ma blisko zakład, bezpośrednia sprzedaż ; Gdy duży producent to wysyła on środki transportu i odbiera surowiec. 2. Ajenci - działanie na zlecenie zakładów mięsnych ; „wolni strzelcy „ działają na własną rękę; Jeżdżą po terenie , znajdują producentów , skupuj ą zwierzęta a następnie sprzedają do zakładu. 3. Punkty skupu . Przed rokiem 90-tym miały zakłady około 3000 punktów skupu- budynków , gdzie można magazynować ok. 100 zwierząt małych lub połowę dużych . Prowadzone są przez gminne spółdzielnie . Przynależały do określonych zakładów uboju - rejonizacja. Pojemność punktu skupu jest ograniczona. Bazy surowcowe - tam przetrzymujemy kupione zwierzęta. Ten system został obalony w 1990 roku -punkty skupu przestały istnieć. Ajenci skupowali zwierzęta, dając wyższą cenę , nie dopuszczając do punktów skupu. Teraz przez punkty skupu skupowanych jest mniej niż 10 % ubijanych zwierząt. 4. Aukcje Na przykład Pekpol, który organizuje aukcję zwierząt. Przetarg na zwierz w krajach , gdzie olbrzymie są przeżuty zwierząt. Istnieją standardy jakościowe zwierząt, klasy zwierząt. W Polsce standardów jakościowych nie mamy - olbrzymie zróżnicowanie rasowe i jakościowe. Wszystkie metody powodują olbrzymia zmienność (fluktuację ) ilości zwierząt, wahanie
(…)
… % .Surowiec jest nie zbierany; teraz gdy zauważa się że zwierzę ma objawy przeziębienia sprzedawane jest do małych zakładów.
Chroniąc się przed stratami ekonomicznymi producenci kierują zwierzę do małych rzeźni gdzie nie ma kontroli.
Mięso szczególnie wieprzowe musi być starannie obrabiane termicznie ;nie może być spożywane jako surowe; tatar wołowy może być spożywany jedynie jako czyste mięso ,"bez…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)