To tylko jedna z 22 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
T-13. Zarządzanie zapasami grup pozycji asortymentowych
Temat ten stanowił rozszerzenie wcześniejszych rozważań w ten sposób, że - w przeciwieństwie do rozdziałów poprzednich - zajmował się zapasem zabezpieczającym nie w pojedynczej (centralnej) lokalizacji, ale w sytuacji rozproszenia zapasu (wielu lokalizacji zapasu). Jednak zarówno tam, jak i we wcześniejszych rozdziałach mowa była o jednej pozycji asortymentowej. Gdy omawialiśmy odnawianie zapasu dżemu truskawkowego, to zajmowaliśmy się wyłącznie dżemem truskawkowym, jak oliwą, to tylko oliwą. I to nie tylko w odniesieniu do samego zapasu, także do jego uzupełniania. Mówiliśmy o dostawach napoju „Orzeźwienie", nie zastanawiając się, czy pan Marek mógł jednocześnie przywieźć od tego producenta inne napoje. Niniejszy rozdział rozwija nasze rozważania właśnie w tym kierunku.
Z tego tematu dowiesz się między innymi:
jakie korzyści możemy wynieść z grupowego podejścia do składania zamówień,
jak minimalizować koszty utrzymania zapasu grupy pozycji asortymentowej przy ustalonej sumarycznej liczbie dostaw.
1. Grupowanie zamówień
Pan Marek ma kilku dostawców. U jednego z nich kupuje oliwę, krewetki i szynkę wyborową. Ich sprzedaż jest zróżnicowana co do wielkości, ale w miarę stabilna - nie wykazuje znaczących trendów ani sezonowości. Do każdej z nich można stosować system oparty na poziomie informacyjnym i składać zamówienia w stałej wielkości.
Oczywiście, każdy z produktów może być zarządzany oddzielnie, niezależnie od pozostałych. Oznacza to wyznaczenie dla każdego z nich właściwego poziomu informacyjnego ZI oraz stałej wielkości zamówienia (dostawy). Załóżmy, że dla każdego z produktów będzie to ekonomiczna wielkość dostawy.
Przykład 1
W jednym z tematów (gdy mówiliśmy o zapasie cyklicznym) wyznaczyliśmy już EWD (ekonomiczna wielkość dostawy) dla oliwy (przypomnijmy: EWD = 78 sztuk).
Wyznaczyliśmy tę wartość na podstawie następujących danych:
przewidywany popyt roczny: PPr = 560 sztuk,
jednorazowy koszt uzupełnienia zapasu kuz =13 zł,
roczny koszt utrzymania jednostki w zapasie: kut = 2,40 zł.
Przyjmijmy teraz, że koszt utrzymania kut wynikał (jak to przedstawiono w temacie „Zapas - ile to kosztuje”) ze współczynnika rocznego kosztu utrzymania zapasu (ur) oraz ceny zakupu jednostki produktu: kut = ur • C. Załóżmy, że ur = 0,12, a C = 20 zł.
Poniżej zestawiono dane potrzebne do obliczenia ekonomicznej wielkości zamówienia (dostawy) dla wszystkich 3 rozpatrywanych produktów.
Obliczane wielkości
Krewetki (opakowanie)
Oliwa
Szynka wyborowa
(…)
… „ekonomicznego" podejścia i zapewnieniu minimalnego łącznego kosztu uzupełniania i utrzymania zapasu. Tyle tylko, że musimy teraz znaleźć nową jednostkę miary, która określi nam ekonomiczną wielkość zamówienia. Nie może to być żadna z naturalnych jednostek miary, mogą być one różne dla poszczególnych, rozpatrywanych pozycji asortymentowych (sztuki, litry, kilogramy, metry kwadratowe, metry bieżące itp.). Jedynym „wspólnym mianownikiem" jest tu wartość. Zatem przy określaniu ekonomicznej wielkości zamówienia dla grupy materiałów będziemy mówili raczej o ekonomicznej wartości zamówienia.
Przekształcimy teraz wzór EWD = ), tak, aby wyrażał ekonomiczną wielkość dostawy (zamówienia) w jednostkach pieniężnych. Znając wielkość zamówienia w jednostkach naturalnych (np. sztukach), musimy ją w tym celu pomnożyć…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)