Zanieczyszczenia żywności metalami
Metale przenikają do żywności głównie z powietrza atmosferycznego, gleby i wody.
Dodatkowym źródłem zanieczyszczenia żywności metalami mogą być naczynia, sprzęt i aparatura służąca do jej produkcji i przetwarzania, opakowania oraz pojemniki, w których jest transportowana i przechowywana.
Innym źródłem emisji metali ciężkich w podmiejskim środowisku są wysypiska i składowiska odpadów komunalnych i przemysłowych.
Ołów, kadm, rtęć i arsen bez względu na ilość, są uważane za pierwiastki szczególnie niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt.
W Polsce maksymalną dopuszczalną zawartość zanieczyszczeń żywności i dodatków do żywności metalami, takimi jak: Cd, Pb, As, Hg, Cu, Zn, Sn, Fe, okre ślono w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002.
Toksyczne działanie metali ciężkich:
Metal
Miejsce kumulacji
Efekt toksyczny
Pb
Kości, mózg, gruczoł krokowy
Zaburzenia w funkcjonowaniu: wątroby i nerek, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, układu pokarmowego oraz sercowo -naczyniowego
Hg
Mózg, nerki
Patologiczne zmiany w OUN objawiające się parestezją, ataksją, a następnie śmiercią
Cd
Nerki, wątroba, gruczoł krokowy
Zmiany morfologiczne i czynnościowe układu oddechowego i nerek, działanie rakotwórcze, embriotoksyczne i mutagenne
As
Wszystkie tkanki i narządy
Nowotworowe zmiany głównie skóry i układu oddechowego, chłonnego i krwiotwórczego oraz błon śluzowych, uszkodzenie nerwów obwodowych
Zn
Wątroba, nerki, gruczoły płciowe, kości, włosy
Zaburzenia w układzie krążenia i metabolizmie metali niezbędnych dla organizmu, uszkodzenie trzustki, zmiany morfologiczne mózgu, zahamowanie wzrostu, działanie embriotoksyczne i mutagenne
Sn
Kości, płuca, mięśnie, wątroba
Powiększenie i zwyrodnienie wątroby, zaburzenie układu nerwowego, encefalopatia
Cu
Wątroba, mózg, serce, nerki
Uszkodzenie wątroby, nerek, naczyń włosowatych, zmniejszenie stężenia hemoglobiny, krwinek czerwonych i hematokrytu
(…)
… i składowiska odpadów komunalnych i przemysłowych.
Ołów, kadm, rtęć i arsen bez względu na ilość, są uważane za pierwiastki szczególnie niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt.
W Polsce maksymalną dopuszczalną zawartość zanieczyszczeń żywności i dodatków do żywności metalami, takimi jak: Cd, Pb, As, Hg, Cu, Zn, Sn, Fe, okre ślono w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002.
Toksyczne działanie…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)