Wykład - Zanieczyszczenia chemiczne najczęściej występujące w żywności

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 616
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Zanieczyszczenia chemiczne najczęściej występujące w żywności - strona 1

Fragment notatki:

Zanieczyszczenia chemiczne najczęściej występujące w żywności
Azotany i azotyny
Pierwiastki śladowe (w tym metale ciężkie) -Pb, Cd
Pestycydy
Leki weterynaryjne
Detergenty i środki myjące
Do najbardziej toksycznych zanieczyszczeń żywności ze względu na właściwości fizyko-chemiczne zalicza się: 9 pestycydów chlororganicznych z DDT na czele, polichlorowane bifenyle (PCB), dioksyny i furany. Związki te cechują się 2 istotnymi dla ich toksyczności właściwościami: dużą stabilnością produktów ich rozkładu (długi okres ich biodegradacji), niską polarnością cząsteczek, co wpływa na małą rozpuszczalnośc w wodzie, dużą w tłuszczach a więc kumulują się w tłuszczach zwierzęcych (łańcuch pokarmowy!)
Substancje dodatkowe -nie spożywane odrębnie jako żywnośc , nie będące typowymi składnikami żywności, których celowe użycie technologiczne w produkcji i dystrybucji spowoduje spodziewane rezultaty w środku spożywczym. Dozwolone substancje mogą być stosowane tylko, gdy ich użycie jest uzasadnione i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia czy życia konsumenta.
Cele stosowania substancji dodatkowych:
Zapobieganie zmianom jakościowym, w tym organoleptycznym zachodzącym w produktach
Przedłużanie trwałości
Wzrost atrakcyjności produktu
Ochrona składników wpływających na wartośc odżywczą produktu
Utrzymanie stałej, powtarzalnej jakości produktów
Wzrost efektywności produkcji
Otrzymanie nowych produktów, szczególnie dietetycznych
Skutki dla zdrowia związane z obecnością substancji obcych w żywności:
Podrażnienia skóry, zaczerwienienie, egzema, pokrzywka, obrzęk
Astma
Ostry nieżyt górnych dróg oddechowych na tle alergicznym
Podrażnienie spojówek
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
Bóle głowy
Zmiany nastroju, behawioralne
Układ ruchu- stany zapalne małych stawów, bóle mięsni
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz