To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
JAKOSĆ MIKROBIOLOGICZNA WODY:
Dr. Wodne (autochtoniczne-rodzime):
Chemolitotrofy
Fotolitotrofy
Chemoorganotrofy (saprotrofy)
W tym grupy fizjologiczne:
Bak.nitryfikacyjne, siarkowe,żelaziste,manganowe
Bak.amonifikacyjne,denitryfikacyjne,gnilne,redukujące siarczany
Dr. Rozkładające: błonnik, chitynę,tluszcze,organiczne polaczenia fosforu
Dr. Nie-wodne (allochtoniczne), z zewnatrz,2 główne źródła:
Pochodzenia glebowego
Bakterie i grzyby przenikające do wód ze splywami gruntowymi : Bacillus,Clostridium,B.celulolityczne,grzyby strzępkowe
Pochodzenia ściekowego(ścieki przemysłowe i bytowo-gospodarcze)-NAJWAZNIEJSZA ZAGROŻENIE SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNE
Dr. Saprofityczne zdolne do metabolizowania różnych zw.organicznych
Dr. Chorobotwórcze(fekalia do ścieków): Bacillus anthracis(laseczka wąglika),Clostridium Botulinum(L.Jadu Kielbasianego), Cl.Perfringens,Salmonella,Shigella(Pał.czerwonki),Mycobacterium..(prątek gruźlicy)
Chorobotwórcze szczepy E.coli
Dermatofity(pow grzybice), drożdżaki chorobotwórcze-grzybica narządowa
Wirusy jelitowe,inne wirusy-pasozyty
OCZYSZCZANIE WODY PITNEJ
W Polsce nie ma wód klasy I-pitne,p.spożywczy
Wody sa uzdatniane;wody powierzchniowe i podziemne
1)Oczyszczanie mechaniczne i biologiczne:
Osadniki, filtry-usuwanie zawiesin organizmów planktonicznych(ujęcia wód ze zbiorników powierzchniowych), usuwanie nadmiaru Fe i Mn(wody podziemne)
2)Dezynfekcja-usuwanie drobnoustrojów(wód podziemnych) w tym form patogennych:ozon,chlor,nadmanganianu potasu. * chlorowanie *azotowanie
WODY PODZIEMNE-czyste mikrobiologicznie,ale mają Fe i Mangan,więc one musza być usuniete więc dlatego konieczna jest dezynfekcja.
KONTROLA SANITARNO-BAKTERIOLOGICZNA WÓD PRZEZNACZONYCH DO PICIA I NA POTRZEBY GOSPODARCZE; prowadzona okresowo, w zakresie:
Oznaczenie ogólnej liczby bakterii -(met.płytkowa 22stopnie dla Psychrotfofów, 37 mezofile)
Bakterii z grupy coli-wskaxnik sanitarny(e.coli,Citro Bacter,Klepsiella,Enterobacter)
Bakterii E.Coli-gdy jest zagrożenie, w rutynowych nie stosujemy tej kontroli.
WYKRYWANIE I OZNACZANIE BAKTERII Z GRUPY E.COLI W WODZIE METODĄ FILTRÓW MEMBRANOWYCH (FM):
1)Filtracja probki wody przez filtr membranowy(pory śr
(…)
… PODSTAWOWEJ
1)Bakterie gr E.Coli
2)E.Coli typ kałowy0 termotolerancyjne
3)ogolna ferm.laktozy w 37 st
4)Clostridia redukujące siarczany
1)Bakterie gr.E.Coli
2)E.Coli typ kałowy0 termotolerancyjne
3)ogolna ferm.laktozy w 37 st
4)Clostridia redukujące siarczany
2.ZAKRES ROZSZERZONEJ ANALIZY
1)Paciorkowce kalowe- Enterokoki
2)Ogólna liczba bakterii w 22st( do izolacji psychrotrofów)
1)Paciorkowce kalowe…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)