JAKOŚĆ ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
-stopień zdrowotności, atrakcyjności sensorycznej (smak, zapach) i dyspozycyjności w szerokim konsumenckim i społecznym zakresie znaczeniowym, istotny tylko w granicach możliwości wyznaczonych przewidzianymi dla tych produktów surowcami, technologia i ceną.
ŻYWNOŚĆ BEZPIECZNA
-jej konsumpcja( zgodnie z ogólnymi normami) nie powoduje niekorzystnych efektów konsumentów.
KRYTERIA OCENY ŻYWNOŚCI O GWARANTOWANEJ JAKOŚCI:
Brak drobnoustrojów patogennych oraz toksyn pochodzenia mikrobiologicznego.(= stopień bezpieczeństwa)
Trwałość mikrobiologiczna-max czas od produkcji do spożycia, utrzymujący dobrą jakość mikrobiologiczną w czasie przechowania
Akceptowalność sensoryczna-akceptowanie smaku, zapachu, tekstury, bez objawów zepsucia(co stanowi o wartości handlowej)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)