Bezpieczeństwo sanitarne opakowań

Nasza ocena:

5
Pobrań: 70
Wyświetleń: 784
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Bezpieczeństwo sanitarne opakowań - strona 1

Fragment notatki:


„ Bezpieczeństwo sanitarno - higieniczne opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością” ODPOWIEDZIALNOŚĆ PAŃSTWA PRODUCENTA   MTERIAŁ OPAKOWANIOWY OPAKOWANIA   DYRTRYBUTOR SPRZEDAWCA System prawny EFSA
EUROPEJSKI URZĄD ds. ŻYWIENIA - Europen Foods SAVETT Autorization Authority powstały wskutek Rozporządzenia UE nr 178/2002 dotyczący prawa żywnościowego opracowany przez Komisję ds. Żywności ( Savt Comission on Foods) System Wczesnego Ostrzegania Wstęp 90 % wszystkich wyrobów znajdujących się w handlu dealiczym posiada opakowanie. Stało się ono integralną częścią samego produktu. Interesujące, oryginalne opakowanie z zaskakującą łatwością może skłonić do zakupu danego towaru, nawet jeśli nie jest on tak naprawdę potrzebny. Co więcej mając do wyboru produkt w przeciętnym i atrakcyjnym, estetycznym opakowaniu, skłonni jesteśmy wybrać ten drugi, nawet pomimo różnicy w cenie. Opakowania są wszędzie!
Rodzaje materiałów opakowaniowych. szkło drewno
papier i tektura
ceramika
blachy stalowe i aluminiowe (luty, spawy, lakiery i farby ochronne)
tworzywa sztuczne Funkcje materiałów opakowaniowych. zachowanie pożądanej barierowości wobec czynników zewnętrznych (światło, tlen, para wodna, zanieczyszczenia chemiczne, mikrobiologiczne, uszkodzenia mechaniczne), brak oddziaływania opakowanie - żywność (fizyczne, chemiczne, sensoryczne), odporność materiału opakowaniowego na procesy starzenia (stabilność w zmiennych warunkach otoczenia),
łatwy i wygodny sposób użytkowania , łatwość nadawania różnych kształtów i wymiarów, umożliwiających tworzenie jednostek ładunkowych, Wymagania stawiane materiałom opakowaniowym. spełnienie wymagań rynku odnośnie atrakcyjności opakowania,
zapewnienie ochrony środowiska , rodzaj opakowania (analiza składu chemicznego opakowania = surowiec podstawowy, środki pomocnicze, pozostałości po procesie wytwarzania), rodzaj pakowanego produktu żywnościowego , system pakowania , charakterystyka rynku , na jaki produkt jest przeznaczony. Obowiązki producentów opakowań. Wdrożone przepisy Unii Europejskiej nakładają na producenta odpowiedzialność za wyroby wprowadzane do obrotu . Do obowiązków producentów należy: stosowanie opakowań nieszkodliwych dla środowiska i podlegających recyklingowi,
stosowaniu substancji dozwolonych zamieszczonych na listach pozytywnych,

(…)

… się, wykorzystując folie o tej samej grubości. Przepuszczalność gazu (wg DIN 53 380) to ilość gazu, sprowadzona do warunków normalnych, która w przeciągu 1 doby przenika przez 1 m2 folii w określonej temperaturze i przy określonej różnicy ciśnień. Metodę badania przepuszczalności gazów opisuje również amerykańska norma ASTM D1434 82(2003) . Metoda odnosi się do pomiaru przepuszczalności gazów dla tworzyw sztucznych…
… substancji, która może migrować z tworzywa do żywności, współczynnik dyfuzji substancji migrującej może wzrastać wówczas nawet o dwa rzędy wielkości, co umożliwia dyfundowanie tej substancji, przez warstwę o zmienionej strukturze, do żywności]
4

… do materiału opakowaniowego .
migracja dotyczyć może opakowań z tworzyw sztucznych, ale także papierowych i metalowych, ceramicznych;
migracja z opakowań z tworzyw sztucznych - polimery, jako związki wielkocząsteczkowe nie wykazują zjawiska migracji i nie są toksyczne, natomiast zagrożenie stanowią monomery, środki pomocnicze oraz substancje wyjściowe stosowane w procesie polimeryzacji (czyli substancje…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz