Opakowanie aktywne i inteligentne

Nasza ocena:

3
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1421
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opakowanie aktywne i inteligentne - strona 1 Opakowanie aktywne i inteligentne - strona 2 Opakowanie aktywne i inteligentne - strona 3

Fragment notatki:

DOBRA JAKOŚĆ PRODUKTU - OPAKOWANIE AKTYWNE I INTELIGENTNE Do ponad 90% produktów rynkowych potrzebne są opakowania. Dotyczy to szczególnie opakowań w branży spożywczej. Dlatego też w ostatnich czasach najbardziej dynamiczny rozwój opakowań przypada właśnie na tę branżę. Generalnie opakowania muszą spełniać szereg różnych funkcji, aby były atrakcyjne dla kupujących. Zatem funkcja marketingowa, użytkowa czy logistyczna opakowań jest bardzo istotna przy sprzedaży produktów, jednakże pierwotnym i głównym celem opakowań jest ochrona zapakowanego produktu przed mikrobiologicznym i chemicznym zepsuciem. Tak, więc odpowiednia funkcja ochronna opakowania, która gwarantuje jakość produktu, jest w dzisiejszych czasach bardzo ważnym atutem. W myśl przysłowia, iż „potrzeba jest matką wynalazku”, na rynku pojawiają się coraz to nowe materiały opakowaniowe, nowe konstrukcje i technologie pakowania. Do takich rozwiązań w dziedzinie opakowań stosowanych do produktów spożywczych można zaliczyć [1]: - opakowania z czujnikami - znacznikami informacji o stanie produktu (wskaźniki wilgotności, temperatury i optymalnej temperatury do spożycia); - środki ochrony produktów (absorbery tlenu, indykatory tlenu, laminaty zawierające silikony jako środki suszące, metalizowane pojemniki z PP, ośmiowarstwowy pojemnik do wody i napojów alkoholowych itp.); - zamknięcia w nowoczesnych opakowaniach (chroniące przed niepożądanym otwarciem przez dzieci, dostosowane do użytku przez osoby starsze, zamknięcia wskaźnikowe, zamknięcia Dri-Top wyposażone w filtr, który w trakcie otwierania przemieszcza się do wnętrza puszki, umożliwiając ujście na zewnątrz znajdujących się tam gazów, opakowania metalowe, których zdolność korozyjna została w istotny sposób ograniczona poprzez zastosowanie blach o niskiej zawartości zanieczyszczeń metalami szkodliwymi oraz dwustronnym lakierowaniem, opakowania z podwójnie rekrystalizowanego aluminium i stali, umożliwiające uzyskanie cienkościenności; - butelki (butelki szklane ze stłuczki szklanej, cienkościenne, butelki z tworzyw sztucznych PET, wielowarstwowe, butelki pięciowarstwowe z wysoką barierowością i odpornością na podwyższoną temperaturę). Coraz większym zainteresowaniem cieszą się opakowania aktywne i inteligentne , które stanowią szeroką rodzinę opakowań. W literaturze spotyka się różne definicje dotyczące opakowań aktywnych. Ogólnie jednak można przyjąć, iż opakowania aktywne są opakowaniami produktów żywnościowych, które posiadają dodatkowe funkcje oprócz podstawowej ochrony produktu przed wpływem czynników zewnętrznych. Główną zasadą działania opakowań aktywnych jest ich współdziałanie z zapakowanym produktem. Koncepcja opakowań aktywnych opiera się na zmianie warunków wewnątrz opakowania i tym samym na przedłużeniu trwałości produktów. Zmiana właściwości organoleptycznych czy poprawa bezpieczeństwa produktu jednocześnie zapewnia utrzymanie dobrej jego jakości podczas przechowywania.

(…)

… do nich przeciwutleniacze, „przechwytywacze”, absorbery i typowe pochłaniacze. Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty, to związki, które w momencie kontaktu z wolnymi rodnikami lub pojedynczymi atomami tlenu ulegają utlenieniu, tworząc nieszkodliwe dla produktu związki. Przechwytywacze są bardzo często mylone z antyoksydantami, gdyż także zostają utlenione, zanim tlen dotrze do produktu. Ich działanie polega…
… kilka takich folii wprowadzono z sukcesem na rynek. Wśród nich na uwagę zasługuje syntetyczny zeolit, którego cześć jonów sodowych została zastąpiona jonami srebra, ze względu na ich inhibitujące działanie w stosunku do bakterii. W porównaniu z innymi jonami metali jony srebra są najefektywniejsze. W momencie pojawienia się bakterii wewnątrz opakowania jony srebra wydzielane są powoli, hamując ich wzrost. Wadą zeolitów srebrowych jest ich dość wysoka cena, dlatego są używane w postaci bardzo cienkiej warstwy w laminatach (rzędu 3-6 mm) [2]. Na diagramie 1 przedstawiono antymikrobiologiczny efekt działania zeolitu srebrowego japońskiej firmy, występującego pod nazwą handlową Zeomic ® połączonego z folią PE (PE_Ag) w porównaniu z tradycyjną folią polietylenową.
Innym znanym środkiem antybakteryjnym…
… jest etanol, który zapobiega wytwarzaniu pleśni i patogennych drobnoustrojów podczas przechowywania suszonych towarów lub produktów piekarniczych. Jest on często stosowany zamiast tradycyjnych dodatków do żywności, które coraz częściej uważane są za szkodliwe. Wydzielanie etanolu w opakowaniu polega na uprzednim umieszczeniu w opakowaniu saszetki z proszkiem z zaabsorbowanym alkoholem. W opakowaniu proszek…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz