Pręgowanie, zalety opakowań szklanych

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 868
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pręgowanie, zalety opakowań szklanych - strona 1 Pręgowanie, zalety opakowań szklanych - strona 2

Fragment notatki:

PREGOWANIE Jest to bardzo eleganckie wyróżnienie pewnych elementów na powierzchni opakowania poprzez ich wytłoczenie. Ma ono na celu podniesienie jakości opakowania oraz uatrakcyjnienie wizualne zachęcające do zakupu. Dodatkowym atutem tej atrakcyjnej wizualnie techniki jest utrudnienie podrabiania opakowania ze względu na skomplikowany proces produkcji wymagający drogich maszyn i precyzyjnej obsługi. Prawidłowo wykonane tłoczenia mają tą samą głębokość w każdym opakowaniu w serii oraz zawsze pokrywają się z elementem drukowanym czy to logiem firmowym czy też napisem lub kształtem który chcemy uwidocznić. Do wykonania tłoczeń potrzebna jest matryca i patryca wykonuje się je najczęściej z fotopolimerów, które są bardzo ekonomicznym materiałem. Można również wykonać matryce ze stopów metali, są one droższe, mają jednak wielokrotnie większą trwałość. ZALETY OPAKOWAŃ SZKLANYCH Na bezpieczeństwo zdrowotne i jakość produktu ogromny wpływ ma rodzaj zastosowanego opakowania. Niekwestionowanym liderem jest tutaj szkło nazywane też "zdrowym" lub "ekologicznym" opakowaniem. Podczas licznych badań nad oddziaływaniem opakowań na produkt stwierdzono, że najistotniejszymi czynnikami decydującymi o jakości przechowywanych produktów są: - MIGRACJA: przedostawanie się substancji zawartych w opakowaniu do żywności, - PRZENIKANIE: przedostawanie się substancji z otoczenia, przez opakowanie do żywności, - ADSORBCJA: przedostawanie się substancji zawartych w żywności do opakowania. Szkło jest substancją całkowicie nieprzepuszczalną i nierozpuszczalną w żadnym środku chemicznym. Oznacza to, że butelka szklana stanowi obojętne dla produktu opakowanie, które nie przepuszcza z otoczenia żadnych substancji do produktu, nie wchodzi w reakcje z wyrobem, a także z otoczeniem. Zagrożenia takie odnoszą się do opakowań z tworzyw sztucznych i tzw. kartonów (wielowarstwowych opakowań w skład których wchodzi aluminium, tworzywa sztuczne i karton). Powszechnie wiadomo, że tworzywa sztuczne odznaczają się wysoką przeni kalnością, mogą wchodzić w reakcje ze składnikami produktu, powodując zmianę zapachu, smaku i składu chemicznego. Jest to wynikiem migracji niskocząsteczkowych składników tworzyw sztucznych do produktu. Właściwości szkła zabezpieczają produkt przed zanieczyszczeniem metalami ciężkimi, co jest częstym problemem przy opakowaniach metalowych np. puszkach aluminiowych. Odporność szkła na wysokie temperatury umożliwia rozlew soków i napojów na gorąco w temperaturze pasteryzacji, w której giną drobnoustroje. Dzięki temu produkt jest bezpieczny mikrobiologicznie, a jednocześnie unika się dodatku konserwujących substancji chemicznych. Konserwanty są natomiast niezbędne przy produkcji klasycznych napojów w opakowaniach z tworzyw sztucznych, gdyż w tym przypadku rozlew na gorąco nie jest możliwy.

(…)

… odzyskanych surowców (recycling). Jednym z podstawowych wymagań jakie Dyrektywa stawia opakowaniom jest: projektowanie, wytwarzanie i użytkowanie w sposób zapewniający ich przyszłą utylizację lub wielokrotne użycie, minimalizację substancji, które mogą stwarzać zagrożenie w czasie utylizacji i składowania. Wymagania te spełniają opakowania szklane.
Podsumowując można stwierdzić, że szkło jest jedynym…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz