Wirowanie, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 350
Wyświetleń: 3248
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wirowanie, sem IV - strona 1 Wirowanie, sem IV - strona 2 Wirowanie, sem IV - strona 3

Fragment notatki:

Ćwiczenie 9 Wirowanie Wirowanie to proces polegający na rozdziale dwóch lub więcej substancji o różnej gęstości np. dwóch cieczy lub cieczy i ciała stałego. Wirowania dokonuje się przy użyciu wirówek. Wirówki zbudowane są z części stałej i ruchomej, w której znajduje się rozdzielana mieszanina. W technologii żywności wirówki zostały po raz pierwszy zastosowane w latach 80-tych dziewiętnastego wieku w mleczarstwie do wydzielenia śmietanki z mleka w celu przyspieszenia i ułatwienia procesu zmaślania. Obecnie wirówki znajdują zastosowanie niemal w każdej branży przemysłu spożywczego. Rozdział podczas wirowania oparty jest na różnicy w gęstości rozdzielanych substancji. Faza cięższa przemieszcza się do zewnątrz wirówki, zaś faza lżejsza do środka wirówki. Skuteczność wirowania zależy od czasu i szybkości wirowania oraz od długości ramienia czyli promienia mierzonego od osi wirówki do warstwy materiału rozdzielanego. Siła rozdzielająca substancje podczas wirowania wyrażana jest przy użyciu jednostki g mającej odwołanie do przyspieszenia ziemskiego 1g = 980 cm·s-2. Opisując parametry wirówek producenci podają często ilość obrotów na minutę RPM (ang. revolutions per minute). Aby wyliczyć siłę odśrodkową wirówki RCF (ang. relative centrifugal force) należy uwzględnić nie tylko ilość obrotów, ale jak już wspomniano długość ramienia wirówki używając wzoru: RCF = 0.00001118 × r × N2 (g) Gdzie: 0,00001118 - stała r - ramię wirówki (cm) N - ilość obrotów na minutę (RPM) Oprócz parametrów wirówki na skuteczność wirowania wpływają także: różnica w gęstościach rozdzielanych faz - im większa tym rozdział jest łatwiejszy, rozmiar cząsteczek rozdzielanych - im większa różnica tym rozdział jest łatwiejszy, niska lepkość, zasilanie wirówki - dotyczy wirówek pracujących w trybie ciągłym, im wolniej podawana jest mieszanina do wirówki tym rozdział jest skuteczniejszy. Siły odśrodkowe występujące w wirówkach stosowanych w przemyśle spożywczym zawierają się w przedziale od 500 do ponad 60 000 g. Im wyższa siła odśrodkowa tym mniejsze cząstki mogą być wydzielane z roztworu. W ultrawirówkach siły odśrodkowe osiągają wartości 100 - 500 tysięcy g, co pozwala na rozdział i izolację związków makrocząsteczkowych tj. białek czy kwasów nukleinowych. Ultrawirówki nie mają jednak zastosowania przemysłowego. Wirówki możemy podzielić na te o pracy ciągłej, o stałym doprowadzaniu materiałów rozdzielanych i odprowadzaniu materiałów rozdzielonych, i okresowej, wymagające cyklicznego napełniania i opróżniania. Obecnie wirówki o pracy c ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz