To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Weryfikacja schematu procesu technologicznego na linii technologicznej Zasadnicz ą spraw ą jest, aby szczeg ół owe dane przedstawione na diagramie technologicznym odzwierciedla ł y rzeczywisty stan linii technologicznych i ca ł ego procesu produkcji. W praktyce cz ę sto wyst ę puj ą ogromne r óż nice pomi ę dzy tym co jest formalnie w dokumentacji, a tym co jest faktycznie wykonywane. Weryfikacja diagramu powinna obejmowa ć i uwzgl ę dnia ć wszystkie warunki prowadzenia procesu. W nast ę pnej kolejno ś ci nale ż y por ó wna ć wyniki obs erwacji z danymi opracowanego diagramu produkcji. Przy weryfikowaniu diagramu nale ż y na bie żą co nanosi ć na diagram wszystkie poprawki i uzupe ł nienia. Weryfikacj ę diagramu przeprowadzaj ą cz ł onkowie zespo ł u ds. HACCP pod nadzorem przewodnicz ą cego i formaln ie j ą potwierdzaj ą . Diagram powinien by ć systematycznie uaktualniany r ó wnie ż przy ka ż dej zmianie na linii produkcyjnej. 6. Sporz ą dzenie listy wszystkich ewentualnych zagro ż e ń zwi ą zanych z ka ż dym etapem produkcji oraz listy wszelkich ś rodk ó w prewencyjnych do kontroli danego zagro ż enia (Zasada 1) Co to jest zagro ż enie? Przez zagro ż enie rozumie si ę w ł a ś ciwo ść biologiczn ą , fizyczn ą lub chemiczn ą , kt ó ra mo ż e powodowa ć , ż e ż ywno ść stanie si ę niebezpieczna dla konsumenta. Analiza zagro ż e ń bezpiecze ń stwa ż ywno ś ci powinna by ć dokonywana w trzech zasadniczych obszarach: zagro ż e ń biologicznych (mikrobiologicznych) zagro ż e ń chemicznych zagro ż e ń fizycznych. Cz ę stym zagro ż eniem mo ż e by ć te ż (szczeg ó lnie w ż ywieniu zbiorowym) utrata odpowiedniej warto ś ci od ż ywczej ż ywno ś ci. Jest to r ó wnie ż istotny problem z punktu widzenia zapewnienia bezpiecze ń stwa i zdrowia konsumenta. Z analizy sytuacji epidemiologicznej w zakresie zatru ć i zaka ż e ń pokarmowych mo ż na wnioskowa ć , i ż zagro ż enia biologiczne a szczeg ó lnie mikrobiologiczne s ą w kraju najcz ę stsz ą przyczyn ą wyst ę powania tego typu odchyle ń w stanie zdrowia. W przypadku zagro ż e ń chemicznych szczeg ó lne znaczenie przywi ą zuje si ę do obecno ś ci pozosta ł o ś ci pestycyd ó w, lek ó w weterynaryjnych, azotan ó w i azotyn ó w, ś rodk ó w ochrony ro ś lin, nawoz ó w sztucznych itp. Spo ś r ó d zagro ż e ń fizycznych najbardziej niebezpieczne s ą : od ł amki szk ł a i metalu, kamienie, drewno, ko ś ci, resztki opakowa ń itp. Na ka ż dym etapie produkcji nale ż y zidentyfikowa ć wszystkie spodziewane zagro ż enia. Powinny one by ć okre ś lone w spos ó b jak najbardziej precyzyjny. Ka
(…)
… dla konsumenta.
Analiza zagrożeń bezpieczeństwa żywności powinna być dokonywana w trzech zasadniczych obszarach:
zagrożeń biologicznych (mikrobiologicznych)
zagrożeń chemicznych
zagrożeń fizycznych.
Częstym zagrożeniem może być też (szczególnie w żywieniu zbiorowym) utrata odpowiedniej wartości odżywczej żywności. Jest to również istotny problem z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa i zdrowia konsumenta…
… np. występowanie bakterii z grupy Salmonella, jednakże ryzyko pojawienia się tego zagrożenia przy produkcji np. karmelu jest znikoma.
Może wystąpić również odwrotna sytuacja, gdy zagrożenie jest bardzo powszechne (duże ryzyko) np. bakterie Escherichia Coli (szczepy nie chorobotwórcze), zaś zagrożenie dla dorosłego, zdrowego człowieka nie jest wysokie.
Z punktu widzenia cech fizyko-chemicznych…
… roślin, nawozów sztucznych itp.
Spośród zagrożeń fizycznych najbardziej niebezpieczne są: odłamki szkła i metalu, kamienie, drewno, kości, resztki opakowań itp.
Na każdym etapie produkcji należy zidentyfikować wszystkie spodziewane zagrożenia. Powinny one być określone w sposób jak najbardziej precyzyjny. Każde z tych ewentualnych zagrożeń powinno się opisać osobno.
Analiza zagrożeń…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)