Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1967
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie - strona 1 Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE Przyswajalne- ulegają trawienie i wchłonięciu z przewodu pokarmowego mają wpływ na metabolizm komórkowy i efekt glikemiczny. Nieprzyswajalne- nie ulegają trawieniu i wchłonięciu z przewodu pokarmowego, nie wywołują efektu glikemicznego. Przyswajalne: Glukoza i fruktoza: miód, owoce, warzywa Sacharoza: miód, owoce, cukier z cukierniczki Laktoza: mleko i jego przetwory, mleko kobiece Oligosacharydy (rzadko): alfa-galaktozydazy-nasiona roślin strączkowych, Fruktooligosacharydy-ryż, asparagus Skrobia: produkty zbożowe, ryż, ziemniaki Nieprzyswajalne: Skrobia nieprzyswajalna Frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego
Normy dla ludności Polski ustalone w oparciu o wielkość zalecanego spożycia (RDA) węglowodanów przyswajalnych oraz akceptowany i rekomendowany poziom spożycia, wyrażony jako % energii dostarczanej z dietą, zapewniający pokrycie potrzeb energetycznych.
Wiel (lata)
RDA (g/dzień wg zapotrz. Mózgu
0-05
60
0.6-1
95
1-3
130
 4-6
130
 7-9
130
Chłopcy, dziewczęta
 
 10-12
130
13-15
130
16-18
130
Akceptowany zakres
45-60%
spożycia
 
Normy dla ludności Polski ustalone w oparciu o wielkość zalecanego spożycia (RDA) węglowodanów przyswajalnych oraz akceptowany i rekomendowany poziom spożycia, wyrażony jako % energii dostarczanej z dietą, zapewniający pokrycie potrzeb energetycznych.
Mężczyźni
RDA
Rekomendowany zakres spożycia
19-75 i wyżej
130
55-75%
 
 
 
Kobiety
RDA
Akceptowany poziom spożycia mono- i disachar
19-75 i wyżej
130
15-25%
Kobiety w okresie ciąży (I-III trym) ---175 g/dzień Laktacja (0-6 miesięcy) ---210 g/dzień
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz