Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne

note /search

Żywienie dojelitowe - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1491

Żywienie dojelitowe oznacza żywienie chorych drogą przewodu pokarmowego z użyciem płynnych diet określanych mianem produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, przeważnie wytworzonych przemysłowo, często o składzie dostosowanym do metabolizmu chorego. Może ono być jedyną metodą odży...

Żywienie pozajelitowe - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 861

Żywienie pozajelitowe Żywienie pozajelitowe (ż.p) polega na podaniu bezpośrednio do układu krążenia substancji odżywczych w postaci w jakiej są one wchłaniane z przewodu pokarmowego, a więc: aminokwasów, cukrów prostych, kwasów tłuszczowych, elektrolitów, witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczac...

Monosacharydy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1057

Do monosacharydów zalicza się również proste ich pochodne np.: -aminocukry- powstałe przez podstawienie grupy- NH2 przy węglu drugim w miejsce grupy -OH -glukozamia-wchodząca w skład glikoprotein, np. substancji grupowych krwi, -galaktozamina...

Odżywianie - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 833

Odżywianie- jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, podobnie jak dostarczanie wody i tlenu. Polega na zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na podstawowe składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i wod...

Węglowodany przyswajalne i nieprzyswajalne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1876

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE Przyswajalne- ulegają trawienie i wchłonięciu z przewodu pokarmowego mają wpływ na metabolizm komórkowy i efekt glikemiczny. Nieprzyswajalne- nie ulegają trawieniu i wchłonięciu z przewodu pokarmowego, nie wywołują efektu glikemicznego. Przyswajalne: Glukoz...

Żywieniowy komitet doradczy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 931

ŻYWIENIOWY KOMITET DORADCZY W jego skład wchodzą: -zastępca dr do spraw lecznictwa -naczelna pielęgniarka -kierownik zespołu leczenia żywieniowego -kierownik kuchni szpitalnej lub innego zespołu zapewniającego żywienie (np. firma cateri...

Lipidy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1022

LIPIDY Podobna rozpuszczalność, duże różnice w budowie Wyróżniamy trzy grupy: -lipidy proste -lipidy złożone -lipidy pochodne (wtórne) Lipidy proste Lipidy właściwe Woski Lipidy złożone Fosfolipidy Glikolipidy Glicerofofolipidy Glikoglicerolipidy Sfingofosfolipidy Glikosfingolipidy Inne l...