Żywienie pozajelitowe - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 854
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie pozajelitowe - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Żywienie pozajelitowe Żywienie pozajelitowe (ż.p) polega na podaniu bezpośrednio do układu krążenia substancji odżywczych w postaci w jakiej są one wchłaniane z przewodu pokarmowego, a więc: aminokwasów, cukrów prostych, kwasów tłuszczowych, elektrolitów, witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach, pierwiastków śladowych i wody
Prawidłowo prowadzone żywienie pozajelitowe pozwala utrzymać dobry lub poprawić niedostateczny stan odżywienia, zwiększając szansę pacjentów na skuteczne leczenie oraz poprawiając tolerancję chemio- i radioterapii.
Może ono być stosowane jako: -całkowite żywienie pozajelitowe, którego zadaniem jest dostarczenie wszystkich składników odżywczych, w proporcjach zgodnych z aktualnym zapotrzebowaniem organizmu. -częściowe żywienie pozajelitowe, którego zadaniem najczęściej jest pokrycie zapotrzebowania organizmu chorego na węglowodany (odpowiednia podaż węglowodanów zapobiega rozwojowi kwasicy ketonowej oraz chroni białka mięśniowe przed wykorzystaniem na drodze glukogenezy) lub uzupełnienie niedoborów aminokwasów (43, 72)
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz